Slagen? Dan bijklussen

De studie alleen is niet bepalend voor succes op de arbeidsmarkt. Minstens zo belangrijk is om naast je studie ook nog maatschappelijk relevant bezig te zijn....

Wil een student een beetje goed wegkomen na zijn afstuderen, dan is het zaak naast de studie ook allerlei nevenactiviteiten te ontplooien De meeste werkgevers zijn niet blij met een 23-jarige die als een speer de bachelor- en masteropleiding heeft afgerond op de economische faculteit en gretig de arbeidsmarkt wil betreden. Sociaal en maatschappelijk verantwoorde bijbanen bepalen of een sollicitant opvalt en uniek is.

De top 25 van favoriete werkgevers in Nederland, kort geleden bevraagd door de Volkskrant, verwachten van de enthousiaste sollicitant dat hij (of zij natuurlijk) tijdens de studiejaren meer levenservaring vergaart en kan laten zien dan alleen uit de studieboeken kan worden gehaald. Het verhaal wil dat juist economiestudenten oog hebben voor de extra zetjes die nodig zijn om zakelijk snel aan de top te komen. Hun toekomst kan er florissant uitzien. (zie grafiekjes). Om daar te komen is luieren, of feesten en bier drinken na gedane studie-arbeid uit den boze.

Wat tips van de werkgevers die ervoor kunnen zorgen dat je straks bij de top 25 in de smaak valt:

Doe aan topsport, het liefst in teamverband. Sport haalt, in de ogen van veel werkgevers, het beste in je boven. Je leert voor iets te vechten, je leert incasseren, je leert rekening te houden met elkaar. Juist om de laatste reden is het doen van een sterk individuele sport niet altijd een pre: kun je dan wel goed samenwerken?

Wordt student-assistent. Je laat zien dat je meer kan en doet dan alleen studeren en dat anderen je goed genoeg vinden om (al) kennis over te dragen aan andere studenten.

Doe bestuurservaring op bij een vereniging die aansluit bij je latere ambitie of bij een vereniging waar je kunt laten zien dat je meer in je mars hebt dan alleen studeren. Vroeger was het vooral nuttig actief te zijn in het verenigingsleven van de studentencorpora, maar inmiddels tellen met name vakverenigingen ook zwaar mee.

Doe andere activiteiten bij een vereniging waarmee je aantoont bredere interesses te hebben dan alleen de studie economie.

Doe vrijwilligerswerk dat laat zien dat je communicatief en sociaal vaardig bent, en straks goed en breed inzetbaar bent.

Laat door het opdoen van internationale ervaring zien dat je niet bang bent voor het onbekende en graag je horizon open houdt.

Kies een bijbaan die al aansluit bij je maatschappelijke wensen. Ofwel: wil je later het Midden- en Kleinbedrijf in, doe daar dan in deeltijd alvast ervaring op.

Schroom niet tijdens je bachelors- of masteropleiding je neus te laten zien op bijeenkomsten waar allerlei werkgevers zich presenteren om potentiële kandidaten voor (top)functies te vinden. Het is niet ongebruikelijk dat grote werkgevers competities organiseren om de ‘besten uit de klas’ al te werven voor afronding van hun studie.

Het lijkt alsof de favoriete werkgevers alle nevenactiviteiten naast de studie waarderen. Niets is minder waar. Onderschat in deze nooit de mensenkennis bij je toekomstige werkgever.

Jezelf te groot maken door nutteloze zaken te verkopen als zeer waardevol (voorbeeld: vermelden dat je een heel goede duiker bent terwijl je verzekeringsdeskundige wilt worden) wordt in de regel nogal eenvoudig doorzien en sterk afgekeurd.

Net als de maand vakantie in Australië verkopen onder de noemer ‘wezenlijke internationale ervaring’.

Of dus simpelweg lanterfanten op je studentenkamer. Het is hard gelag, maar bijklussen moet als je wilt slagen na je afstuderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.