Review

Slachtpartijen en seks in brute fantasiewereld: dát is Game of Thrones

Terwijl een select gezelschap van serieliefhebbers zich opmaakt voor het tweede seizoen van het bizarre fantasy-epos Game of Thrones, zullen de meeste Nederlanders - die er vermoedelijk zelfs nooit van gehoord hebben - nog moeten wachten op de eerste reeks. Betaalzender HBO zendt de serie uit en promoot momenteel de nieuwe reeks, met Carice van Houten in een hoofdrol. Wie de eerste afleveringen heeft gezien, moet concluderen: Game of Thrones is intelligent drama van epische proporties.

Carice van Houten in de serie Game of Thrones Beeld HBO

'One of the most acclaimed televisionshows of this moment', klinkt het al maanden in de Verenigde Staten en elders op de wereld waar HBO kanalen heeft. Geen understatement, blijkt na het zien van de eerste tien afleveringen. En dan moet de - wederom uit de kleren gaande - Carice nog komen. Want ook in het tweede seizoen gaat het door: Het moorden, het slachten, de seks - soms op het pornografische af -, de oorlogen. Een strijd tussen koninkrijken in een oogstrelende middeleeuwse wereld, die niet bestaat.

HBO heeft een naam hoog te houden met series als The Sopranos, Six Feet Under, The Wire en True Blood op het affiche. Nu de zender sinds een paar maanden ook in Nederland is te ontvangen - op drie aparte HD-zenders en een on demand-deel - kwam het niet slecht uit dat Van Houten sinds vorig jaar deel uitmaakt van de cast van Game of Thrones. Een mooie promotie voor de nichezender.

Passie en verraad
Dat tv-series zich inmiddels kunnen meten met de beste films is nagenoeg bekend. Dat zenders als HBO flink veel geld kunnen steken in dergelijke series ook. In de slipstream van succesvolle fantasyseries als True Blood, The Walking Dead en historische, op de werkelijkheid gebaseerde dramareeksen als The Tudors en The Borgias presenteerde het vorig jaar Game of Thrones, een 'zinderend en bloedstollend verhaal dat zich afspeelt in een middeleeuwse wereld vol passie, geweld en verraad'. Het blijkt een van de succesvolste series van HBO tot nu toe.

En waar gaat het dan over? Dat is lastig in één zin uit te leggen. En ook na een paar afleveringen is het moeilijk uit te leggen wie, waar en waarom. Toch fascineert het vanaf moment één. En niet in de laatste plaats dankzij de acteerprestaties en de prachtige landschappen - de serie werd geschoten in onder meer Ierland, IJsland en Kroatië.

Wreedheden
Het draait allemaal om de macht op het mythische continent Westeros. De zeven koninkrijken maken allemaal aanspraak op de absolute macht, gedreven door eergevoel, armoede en angst. Angst voor wat zich achter De Muur schuilt, een wereld van wildlingen, dode mannen en witte lopers. Of zoals één van de hoofdrolspelers halverwege de serie vertwijfeld uitroept: 'Als doden en nog ergere wezens op ons jagen, doet het er dan nog toe wie er op de ijzeren troon zit?'

De families die de koningen voortbrengen hebben allemaal hun eigen historie en eigen waarheid. Dit leidt niet alleen tot incestueuze relaties, maar vooral tot op televisie nooit vertoonde clashes, waarbij zelfs de allerjongste kinderen het met de dood moeten bekopen. De verschillende goden die worden aanbeden laten zich niet zien, hetgeen zorgt voor allesomvattende wreedheden. En dan moeten de draken nog komen.

George RR Martin
Het vooral in het begin ingewikkelde, maar uiteindelijk meeslepende verhaal van de Amerikaanse romanschrijvers David Benioff en D.B. Weiss, werd gedestilleerd uit de epische romancyclus A Song of Ice and Fire van de eveneens Amerikaanse George RR Martin. D.B. Weiss: 'Het eerste wat we dachten bij het lezen was hoe geweldig en meeslepend deze verhalen waren. Meteen daarna dachten we: dit is veel te complex, volwassen, doordacht, sexy en gewelddadig voor een film. De enige maatschappij waarin we dat vonden was HBO, dus gingen we met die boeken naar hen toe', verklaarde hij bij de start van de serie. HBO bleek bereid diep in de buidel te tasten: 'En dat moest ook. De kastelen en kostuums moesten vanaf nul ontworpen worden. Er is het element van de speciale effecten, er zijn de paarden, de gevechten. Dat kost allemaal tijd en geld en dat zie je niet zo vaak op de buis.'

Macht
Het vele bloed, de naakte lijven, de seks. Game of Thrones is duidelijk niet voor onder de 16 jaar, al zijn de borsten van Carice nagenoeg in zo'n beetje elke Nederlandse film reeds voorbijgekomen. Maar Game of Thrones is meer dan knap gemaakt amusement. Het is het verhaal van macht. Het streven ernaar en de impact ervan op de samenleving. En dat een sterk acterende Van Houten in haar rol zeker niet onderdoet voor haar voornamelijk Britse mede-castleden, maakt het plaatje compleet.

Het eerste seizoen verschijnt op 18 april op DVD en Blu-ray
Bij HBO begint op 16 april de tweede reeks. Via on demand al vanaf 2 april te bekijken. HBO is vooralsnog alleen via Ziggo tegen betaling van een extra maandbedrag te ontvangen. De eerste reeks is nog tot 30 april on demand te zien.

De poster van het eerste seizoen Beeld HBO
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.