Slachtoffers tsunami herdacht

Precies twee jaar nadat een zeebeving bij Indonesië een tsunami veroorzaakte worden dinsdag de slachtoffers van de ramp herdacht. Overlevenden en nabestaanden bezoeken de massagraven, steken kaarsen aan op de stranden en luisteren naar het luiden van de klokken op het moment dat de vloedgolven twee jaar geleden dood en...

ANP

In het vroege ochtendlicht kwamen op de stranden van Ban Nam Khem en Phuket in Thailand mensen samen om in stilte de 5400 slachtoffers in het land te herdenken. De helft van de doden waren toeristen, onder wie tientallen Nederlanders.

Sri Lanka heeft dinsdag uitgeroepen tot nationale veiligheidsdag. Een reeks evenementen moet de Srilankanen bewustmaken hoe ze moeten handelen in het geval van een ramp.

Op het Indonesische eiland Sumatra heeft de bevolking dinsdag de alles verwoestende tsunami van twee jaar geleden herdacht. Het eiland zucht opnieuw onder natuurgeweld die de afgelopen dagen meer dan 110 mensen het leven heeft gekost en 300.000 mensen van huis en haard heeft verdreven.

Vooral de provincie Atjeh is opnieuw zwaar getroffen. Dorpen staan onder water, aardverschuivingen hebben dorpen verzwolgen en andere nederzettingen staan onder water. Militairen proberen de getroffen mensen te bereiken met voedsel, water en kleding.

Elders in het gebied herdachten mensen de vloedgolven die twee jaar terug naar schatting meer dan 168.000 mensen de dood in joegen.

Op Tweede Kerstdag 2004 was er op zee een aardbeving van 9,0 op de schaal van Richter. Daardoor ontstonden de immense en uiterst krachtige golven, die in meer dan tien landen naar schatting 230.000 mensen mee in de dood sleurden, onder wie 36 Nederlanders. Tweederde van de slachtoffers vielen in Indonesië. Twee miljoen mensen raakten dakloos.

Metershoge muren van water verwoestten complete dorpen in Indonesië en Sri Lanka, zetten toeristenoorden en vissersgemeenschappen onder water in Thailand en vernietigden duizenden huizen in India. Hoewel de internationale gemeenschap 10,4 miljard euro aan hulpgelden toezegde, hebben veel overlevenden nog altijd geen permanent onderdak.

Familieleden van slachtoffers van de tsunami staan dinsdag in de rij om bloemen te leggen tijdens een herdenking in Phang Nga, Thailand. Op Tweede Kerstdag 2004 kwamen naar schatting 230.000 mensen om bij de verwoestende golven die het gevolg waren van een zeebeving. (AFP) Beeld AFP
Familieleden van slachtoffers van de tsunami staan dinsdag in de rij om bloemen te leggen tijdens een herdenking in Phang Nga, Thailand. Op Tweede Kerstdag 2004 kwamen naar schatting 230.000 mensen om bij de verwoestende golven die het gevolg waren van een zeebeving. (AFP)Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden