Nieuwssurfdrama scheveningen

Slachtoffers surfdrama kwamen uit Delft en Den Haag, en ‘kenden zee als hun broekzak’

Vijf watersporters uit Den Haag en Delft zijn maandagavond omgekomen bij een ongeluk voor de kust van Scheveningen. Een van de lichamen moet nog worden geborgen.

Redactie
Hulpverleners bergen een lichaam dat gevonden werd tijdens de hervatte zoektocht naar de vermiste watersporters bij het Noordelijk Havenhoofd in Scheveningen. Beeld ANP
Hulpverleners bergen een lichaam dat gevonden werd tijdens de hervatte zoektocht naar de vermiste watersporters bij het Noordelijk Havenhoofd in Scheveningen.Beeld ANP

De slachtoffers zijn afkomstig uit Den Haag en Delft, maakte de politie dinsdagmiddag bekend. Een 30-jarige en 38-jarige man uit Den Haag bezweken maandagavond aan hun verwondingen nadat ze uit het water waren gered. Een 40-jarige plaatsgenoot werd naar het ziekenhuis gebracht en is volgens de politie nu weer thuis.

De andere slachtoffers werden dinsdag gezien. De lichamen van een 24-jarige man uit Den Haag en een 22-jarige man uit Delft zijn geborgen. Naar de stoffelijke resten van een 23-jarige man uit Delft wordt nog gezocht. De Kustwacht heeft de zoektocht inmiddels gestaakt.

‘We hebben lange tijd onder lastige omstandigheden een klein gebied waar de slachtoffers zijn gevonden grondig doorzocht met boten, voertuigen en vanuit de lucht. Maar we hebben helaas niks gevonden. Op een gegeven moment moet je de lastige beslissing nemen om te stoppen met zoeken’, zegt een woordvoerder van de Kustwacht. Volgens waarnemend burgemeester Johan Remkes van Den Haag kenden deze watersporters ‘de zee daar als hun broekzak.’

Leden van de KNRM trotseren het opvliegend schuim tijdens de hervatte zoektocht naar de vermiste watersporters bij Scheveningen.  Beeld ANP
Leden van de KNRM trotseren het opvliegend schuim tijdens de hervatte zoektocht naar de vermiste watersporters bij Scheveningen.Beeld ANP

Vermoedelijk zijn ze verrast door de zee en een gevaarlijke combinatie van harde wind, kou en schuim. Sommigen waren surfleraar of lifeguard. Dit blijkt uit berichten op sociale media van vrienden en surfscholen waaraan ze als instructeur verbonden waren. De slachtoffers waren voor veel Scheveningse surfers goede bekenden. Op sociale media worden ook foto’s gedeeld van uit het water gehaalde bodyboards, met de oproep om die te identificeren. Zo kunnen verdere slachtoffers worden uitgesloten.

Op het strand verzamelden zich vanochtend groepjes treurende mensen. Vlak bij het water werden bloemen neergelegd. En ook bij strandtent The Shore lag een rij bloemen. De stemming was gedrukt. Her en der stonden huilende mensen.

Maandagavond rond 19.00 uur kwam een groep watersporters in de problemen bij het Noordelijk Havenhoofd in Scheveningen, waar de weersomstandigheden op dat moment slecht waren. Zeven mensen werden door reddingswerkers uit het water gehaald of wisten op eigen kracht aan wal te komen.

De reddingsdiensten begonnen met boten en helikopters aan een zoekactie naar overige vermisten. Die werd bemoeilijkt door de harde wind en ruwe zee. De zoektocht moest om 23.00 uur bij het invallen van de duisternis worden gestaakt en is dinsdagochtend rond 6.00 uur hervat met een viertal boten en een helikopter. De actie werd bemoeilijkt door het vele opwaaiende schuim op het strand. Soms moest de helikopter laag overvliegen om het schuim weg te spuiten.

Bloemen worden verplaatst naar een herdenkingsplek bij surfclub The Shore in Scheveningen.  Beeld ANP
Bloemen worden verplaatst naar een herdenkingsplek bij surfclub The Shore in Scheveningen.Beeld ANP

Johan Remkes, waarnemend burgemeester van Den Haag, heeft maandagavond zijn medeleven uitgesproken met de nabestaanden van de slachtoffers. ‘Ik spreek namens elke Hagenaar én Scheveninger als ik zeg dat we intens meeleven en aan de zijde van de naasten staan’, aldus de burgemeester.

Overzicht ongelukken en bijna ongelukken met surfers

10-5-2020 Een 28-jarige kitesurfer uit Den Bosch is zondag bij Kamperland gegrepen door de wind en tegen een betonpaal van een strandhuisje geslagen. Hij overleed op het strand. Volgens kitesurfleraar Mark Gorter uit Krabbendijke is de man verrast door de plotseling opstekende harde wind.

2-12-2018 Een 53-jarige kitesurfer is voor de kust van Scheveningen overleden. Hij werd door zijn dochter als vermist opgegeven toen hij niet terugkwam nadat hij van het Zuiderstrand in zee was gegaan. Wat er precies mis is gegaan is niet duidelijk. Volgens waarnemers was het een goede kitesurfdag, met uitdagende omstandigheden.

6-8-2018 Hulpdiensten hebben een kitesurfer die ter hoogte van de Zandmotor bij Ter Heijde in zee in de problemen was geraakt uit het water gehaald.

31-8-2017 Een surfer is in de problemen geraakt voor de kust van Westkapelle. Het lukte hem niet meer om terug naar het strand te komen. De KNRM uit Westkapelle schoot te hulp en heeft de surfer naar het strand begeleid.

8-5-2017 Een surfer is in de problemen gekomen op het Veerse Meer. De KNRM in Veere werd rond 18.00 uur gealarmeerd. Toen de surfer werd gevonden, had die inmiddels een uur in het water gelegen. De man is door zijn surfpak niet onderkoeld geraakt.

7-9-2015 Een reddingsboot redt drie kitesurfers uit zee bij het Slufterstrand van de Maasvlakte. Een speciaal reddingsteam voor surfers van de Haagse brandweer redde een dag eerder ook al vier kitesurfers uit de zee bij het Zuiderstrand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden