Slachtoffers krijgen vaker tijdig bericht over vrije dader

Het is vorig jaar 19 keer gebeurd dat slachtoffers van zware misdrijven en nabestaanden te laat ervan op de hoogte zijn gesteld dat de dader uit de gevangenis of tbs-kliniek is. In 2014 gebeurde dat nog 61 keer. Dat blijkt dinsdag uit nieuwe cijfers van het Informatiepunt Detentieverloop (IDV).

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Volgens de regels moeten slachtoffers en nabestaanden minimaal een week van tevoren worden geïnformeerd. Het IDV laat het slachtoffers weten als de dader verlof krijgt, ontsnapt of vrijkomt. Dat moet voorkomen dat slachtoffers van zware misdrijven onverwacht de dader tegen het lijf lopen.

De regels gelden als de dader minimaal acht jaar cel of tbs heeft gekregen, of als de slachtoffers in de rechtszaal spreekrecht hebben gehad.

Zestig excuusbrieven
Voor de negentien te late meldingen zijn in 2015 bijna zestig excuusbrieven verstuurd. Bij één melding kunnen namelijk meerdere slachtoffers of nabestaanden betrokken zijn. In de eerste zes maanden van 2016 is vijf keer te laat gemeld, waardoor zestien mensen te laat werden geïnformeerd.

Het Openbaar Ministerie laat weten dat het percentage te late meldingen in 2015 nog maar een half procent was (19 op 3952 meldingen), terwijl het een jaar eerder nog een kleine 2 procent was (61 op 3385). 'Het IDV beseft echter dat de gevolgen voor slachtoffers of nabestaanden groot zijn'. In samenwerking met de andere betrokken organisaties werkt het IDV daarom aan verbetering van de informatievoorziening.

De cijfers worden bijgehouden sinds 2012. Toen waren er nog 265 te late meldingen op een totaal van 5226. Slachtofferadvocaat Sébas Diekstra beklaagde zich er vorig jaar over dat cliënten te laat bericht kregen over het verlof van de dader. 'De daling van het aantal late meldingen is positief. Maar iedere melding die te laat komt is er nog altijd één te veel. Laten we hopen dat er volgend jaar geen enkele melding meer te laat komt.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden