Nieuws Chroom-6

Slachtoffers chroom-6-schandaal in Tilburgs werklozenproject naar de rechter

Een aantal slachtoffers van het chroom-6-schandaal in een Tilburgs werklozenproject wil de compensatieregeling van de NS en de gemeente bij de rechter aanvechten. De steun die de Tilburgse gemeenteraad maandagavond uitsprak voor het plan van het College van Burgemeester en Wethouders viel slecht bij de aanwezige slachtoffers, schrijft het Brabants Dagblad.

Een trein in de werkplaats van NedTrain. Beeld ANP

De slachtoffers hadden gehoopt op een ruimere compensatie. ‘Dit pakket doet ons geen eer aan. Op sommige punten is voor sommige mensen meer nodig’, zei chroom-6 slachtoffer Remco op ’t Hoog. 

De gemeenteraad steunde maandagavond unaniem het voorstel om alle achthonderd betrokkenen bij het treinenproject een algemene tegemoetkoming van 7000 euro toe te kennen. De mensen die daadwerkelijk ziek zijn geworden door hun blootstelling aan chroom-6 hebben daarnaast nog recht op een vergoeding tussen de 5000 en 40.000 euro. 

Eind januari kwam een onafhankelijke onderzoekscommissie tot de conclusie dat de gemeente Tilburg, NS/NedTrain en het Spoorwegmuseum ernstig gefaald hebben bij het bieden van een veilige werkomgeving aan de ruim achthonderd werklozen die zij onder hun hoede hadden. Deze werklozen werden tussen 2004 en 2012 verplicht tewerkgesteld bij het reïntegratiebedrijf tROM, waarbij ze onder meer oude treinen moesten schuren en verven voor het Spoorwegmuseum. 

De gemeente en de NS schatten dat in totaal 10 miljoen euro nodig is voor de regeling en zijn van plan om de kosten te delen.

Eén groot foutenfestival bij chroom-6-schandaal in Tilburgs werklozenproject

De gemeente Tilburg, NS/NedTrain en het Spoorwegmuseum hebben ernstig gefaald bij het bieden van een veilige arbeidsomgeving aan ruim achthonderd werklozen, die tussen 2004 en 2012 verplicht tewerk zijn gesteld bij het reïntegratiebedrijf tROM.

Wat is chroom-6 en hoe gevaarlijk is het?

Chroom-6 is in feite een handig goedje. In vaste vorm kan het geen kwaad, maar als het als stof vrijkomt, kan zelfs een kleine hoeveelheid al kanker veroorzaken

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.