Slachtoffers binnengebracht in ziekenhuizen

Zeker vierentachtig slachtoffers van de vliegtuigramp bij Schiphol zijn woensdag binnengekomen bij ziekenhuizen. Zes van hen verkeren in kritieke toestand.

Gewonde slachtoffers werden naar tenminste elf ziekenhuizen in de omgeving gebracht. Daar worden zij geïdentificeerd. Zonodig worden hun familieleden, die zijn verzameld in sportcentrum De Wildenhorst in Badhoevedorp, naar het ziekenhuis overgebracht.

Bij het Kennemer Gasthuis in Haarlem kwamen zeker twintig slachtoffers binnen. Geen van hen liep ernstige verwondingen op. 'Zij hebben vooral schaafwonden’, aldus de woordvoerder.

Het VU Medisch Centrum meldde dat daar zeker twintig mensen opgenomen moesten worden. Tien van hen zijn zwaargewond, zeker vier slachtoffers moesten worden geopereerd.

Bij Amsterdams Medisch Centrum (AMC) kwamen negentien matig tot ernstig gewonden binnen.

Hoofddorp
Bij het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp kwamen vijf gewonden binnen. Een van hen was er, volgens een woordvoerder, ‘zeer slecht aan toe’. Hij wordt geopereerd. Drie anderen waren ook ernstig gewond. De vijfde kon poliklinisch behandeld worden.

In het Calamiteitenhospitaal van het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht en Defensie werden vier slachtoffers behandeld. Volgens een woordvoerder zijn zij buiten levensgevaar, maar over de aard van de verwondingen kan zij niets zeggen. Het Calamiteitenhospitaal wordt alleen geopend voor de onmiddellijke opvang van slachtoffers onder bijzondere omstandigheden. Inmiddels is dit hospitaal weer gesloten, omdat niet werd verwacht dat er nog meer gewonden zouden binnenkomen. De patiënten zijn overgebracht naar het UMC.

In Alkmaar kwam één slachtoffer van de ramp binnen. Deze passagier is lichtgewond. Het Leids Universitair Medisch Centrum maakte eveneens melding van één gewonde, net als het Amsterdamse Sint Lucas Gasthuis. Over hun toestand is niets bekend.

De ziekenhuizen zeggen allemaal hun rampenplan in werking gesteld te hebben.

Novotel
Slachtoffers die niet in een ziekenhuis hoefden te worden behandeld zijn, gewikkeld in regencapes en onder begeleiding van de marechaussee naar hotel Novotel aan de Sloterweg gebracht. Daar zijn zij herenigd met hun familieleden. Ook de Turkse ambassadeur is in Novotel gearriveerd.

Familie van slachtoffers die wel moeten worden behandeld, hebben inmiddels te horen gekregen in welk ziekenhuis ze terecht kunnen. Zij zijn onder begeleiding uit Novotel vertrokken. Slachtoffers die op het eerste gezicht niets mankeerden hebben in het Novotel een checkup gekregen. Een aantal van hen is alsnog naar één van de ziekenhuizen vervoerd om nader onderzocht of behandeld te worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden