Slachtoffers Alphen krijgen rapport rijksrecherche
Hoe kon Tristan van der V. een wapenvergunning bemachtigen? Nabestaanden van de schietpartij in Alphen aan den Rijn willen die vraag beantwoord zien.
AMSTERDAM - Slachtoffers en nabestaanden van de schietpartij in Alphen aan den Rijn, waarbij zeven doden en zeventien gewonden vielen, krijgen inzage in het onderzoeksrapport van de rijksrecherche. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid heeft donderdag toegezegd dat het rapport 'binnen enkele dagen' zal worden toegestuurd.
De slachtoffers nemen geen genoegen met de samenvatting van het rapport, die al geruime tijd openbaar is, en dreigden met een kort geding tegen de staat. 'Voor de slachtoffers en hun nabestaanden is tot op de dag van vandaag onbegrijpelijk waarom aan de dader een wapenvergunning is afgegeven', zegt letselschadeadvocaat John Beer.
De schutter, Tristan van der V., leed aan een psychiatrische stoornis, maar kreeg desondanks een wapenvergunning. 'Ik wil lezen wat degene heeft verklaard die de vergunning heeft verleend', aldus Beer. 'Daar zitten ook juridische aspecten aan, zoals de aansprakelijkheid.'
In het rapport van de rijksrecherche staat volgens letselschade-expert Orlando Kadir, die 41 slachtoffers en nabestaanden vertegenwoordigt, dat de politie 'grote fouten' heeft gemaakt door de schutter een wapenvergunning te verlenen terwijl bekend was dat hij onder behandeling van een psychiater was geweest.
Van der V. schoot vorig jaar april zes mensen dood in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn en pleegde daarna zelfmoord. Onderzoek wees uit dat hij meerdere wapens bezat. De juristen Beer en Kadir vragen al enkele maanden om inzage in het onderzoeksrapport van de rijksrecherche, maar worden 'aan het lijntje gehouden', aldus Beer. 'Eerst hoorden we niets. Toen we achter de schermen informeerden, kregen we een brief terug van het Openbaar Ministerie in Den Haag met de vraag waarom we dachten dat we hier recht op hadden. Toen we daar begin november een antwoord op hadden geformuleerd, hoorden we weer niets.'
Er gaan geruchten dat de politie, die de wapenvergunning verstrekt, connecties heeft met de voorzitter van de betreffende schietvereniging. Minister Opstelten bestrijdt die geruchten met klem. 'Er is niets te verbergen', laat hij weten. 'Als de slachtoffers aan die informatie behoefte hebben, dan krijgen ze die. We hebben steeds maximale transparantie nagestreefd.'
De reden waarom openbaarmaking lang op zich liet wachten, is volgens een woordvoerder van minister Opstelten dat onderzoeken van de rijksrecherche nooit openbaar worden gemaakt. 'Daarin staan namen en privégegevens van derden met wie we rekening moeten houden. Maar omdat het drama in Alphen een uitzonderlijke situatie is, wordt nu een uitzondering gemaakt.' Ook zouden de letselschadejuristen het rapport niet via de juiste weg hebben opgevraagd.
undefined