Slachtoffers aanslag: acht journalisten, twee agenten, receptionist en gast

De twaalf doden bij de aanslag op het kantoor van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs zijn acht journalisten, twee agenten, een genodigde en een receptionist, meldde de Franse openbaar aanklager François Molins vanavond in Parijs.

null Beeld null

De gedode journalisten zijn tekenaars Cabu, Charb, Tignous en Wolinski en econoom Bernard Maris. Van de drie andere vermoorde journalisten zijn de namen nog niet bekend.

Charb
Stéphane Charbonnier (47), die werkte onder de naam Charb, was de hoofdredacteur van Charlie Hebdo. Hij was zowel tekenaar als journalist. 'Mohammed is niet heilig voor mij', verdedigde hij eerder de spotprenten in het blad. 'Ik neem het moslims niet kwalijk dat ze niet lachen om onze tekeningen. Ik leef onder de Franse wet, niet onder de wet van de Koran.'

Hij was niet bang voor vergelding vanwege het controversiële werk. 'Ik heb geen kinderen, geen vrouw, geen auto, geen geld. Het mag misschien pompeus klinken, maar ik kies er liever voor om met rechte rug dood te gaan, dan op mijn knieën te leven.' Tegenover het Amerikaanse ABC News zei hij iets vergelijkbaars: 'Het is niet onze taak om de vrijheid van meningsuiting te verdedigen, maar zonder die vrijheid zijn we dood. Ik ga liever dood dan dat ik leef als een rat.'

Tignous
Bernard Verlhac (pseudoniem Tignous) tekende naast Charlie Hebdo, ook voor de Marianne en de Fluide glacial. Kenmerkend voor zijn werk zijn de enorme gezichten met rode neuzen en misvormde lichamen, alsof hij met zijn karikaturen tot het uiterste wilde gaan.

Hoewel hij minder bekend is bij het grote publiek dan sommige van zijn andere omgekomen collega's, publiceerde hij maar liefst elf boeken tussen 1991 en 2011. 'Ik wil niet provoceren', zei hij naar aanleiding van een proces dat hij aan zijn broek kreeg door een katholieke organisatie. 'Ik vertel wat ik zie en hoor, zonder daar iets aan toe te voegen.'

Stéphane Charbonnier. Beeld null
Stéphane Charbonnier.
Bernard Verlhac. Beeld null
Bernard Verlhac.

Wolinski
Wolinksi was een 80-jarige tekenaar die naast Charlie Hebdo voor meerdere tijdschriften werkte, zoals L'Humanité, Libération en Le Nouvel Observateur. Volgens Le Monde zei hij: 'De komediant behoort tot geen enkele partij, gelooft in geen religie; alle daden zijn bij voorbaat verdacht, vooral die daden die niet worden ingegeven door winst'.

Cabu
Jean Cabut, die onder de naam Cabu werkte, was verbonden aan Charlie Hebdo, Le Monde en Le Figaro. Zijn eerste cartoons verschenen in 1954. In 2006 tekende Cabu een Mohammed-cartoon op de voorpagina van Charlie Hebdo, als reactie op de cartoonrel in Denemarken. Een Deense krant publiceerde toen een kritische cartoon van de moslimprofeet.

Bernard Maris
Bernard Maris (68) was een bekende linkse econoom die onder het pseudoniem 'Oncle Bernard' wekelijks stukken in Charlie Hebdo schreef. Maris was tot 2008 de adjunct-hoofdredacteur van het blad en was, volgens de Franse krant Le Monde, een bewonderaar van de econoom John Keynes. Naast zijn journalistieke werk, zat hij ook in het bestuur van de centrale bank van Frankrijk.

Bernard Maris, Georges Wolinski, Jean Cabut, aka Cabu, Charb en Tignous. Beeld null
Bernard Maris, Georges Wolinski, Jean Cabut, aka Cabu, Charb en Tignous.
Jean Cabut (Cabu) Beeld null
Jean Cabut (Cabu)
Bernard Maris Beeld null
Bernard Maris

Agenten

De twee agenten zijn Franck D. en Ahmed Merabet. De laatste werd buiten het gebouw gedood. Ahmed Merabet was 42 jaar oud. Hij werd gedood op straat met een kogel in het hoofd, nadat hij gewond was geraakt en op de grond lag. Zijn gewelddadige dood werd gefilmd door iemand en op het internet geplaatst. Daarna werden de beelden verwijderd.

Merabet werkte bij de centrale politie in het elfde arrondissement. Hij was een betrokken agent, hij zat bijvoorbeeld in de personeelsraad. Hij behoorde tot de speciale brigade die te fiets patrouilleert. Hij laat een vrouw na, meldt de secretaris van de politievakbond SGP, Rocco Contento. 'We zijn allemaal zeer geschokt', zegt hij.

De tweede politieman die omkwam, Franck D., was 49 jaar en vader van een dochter van 1 jaar. Hij was sinds enkele jaren in dienst bij de politie. Hij beschermde hoofdredacteur Stéphane 'Charb' Charbonnier tijdens de aanval, zo melden bronnen, en moest dat met de dood bekopen.

De gedode receptionist is Michel Renaud, de identiteit van de genodigde is niet bekend. Daarbij zijn er elf gewonden, van wie vier in kritieke toestand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden