Slachtoffer schietpartij blijkt mede-oprichter van Halal Fried Chicken en vermeend Gülen-aanhanger

Een man die maandagavond is overleden na een schietpartij bij een filiaal van Halal Fried Chicken (HFC) aan de Burgemeester de Vlugtlaan in Amsterdam is medeoprichter van de restaurantketen, Ali Kaynak. Dat bevestigt de politie. Sinds augustus vorig jaar hebben bij deze vestiging van HFC twee schietpartijen, een brandstichting en een vechtpartij plaatsgevonden. Mogelijk ligt een ruzie tussen de compagnons daaraan ten grondslag.

De man die is overleden na een schietpartij op maandagavond bij de Halal Fried Chicken (HFC) in Amsterdam is mede-oprichter Ali Kaynak. Foto anp

De 48-jarige Kaynak zat in zijn geparkeerde auto toen hij door meerdere kogels werd getroffen. Hij overleed dinsdagochtend in het ziekenhuis. Drie mannen zijn gevlucht.

In augustus 2016 vond in dit filiaal een vechtpartij plaats tussen Kaynak en een van zijn twee compagnons. Daarbij zou Kaynak zijn compagnon hebben geprobeerd te steken met een kippentang. Volgens de compagnon was de oorzaak een zakelijk conflict, Kaynak zei dat er politieke motieven aan ten grondslag lagen. Het onderzoek in deze zaak loopt nog.

Gülen

Kaynak werd er van beschuldigd aanhanger te zijn van de Gülen-beweging, die door de Turkse president Erdogan verantwoordelijk wordt gehouden voor de mislukte couppoging van 2016. HFC, een islamitisch verantwoorde tegenhanger van het Amerikaanse Kentucky Fried Chicken met vijf vestigingen, stond op een vorig jaar gepubliceerde Turkse lijst van 'staatsgevaarlijke organisaties'. 'Ik ben geen aanhanger van Gülen, maar ik heb wel loyaliteit naar hem toe', zei Kaynak destijds tegen het AD. 'Maar van dat coupgedoe ben ik volledig tegenstander', voegde hij toe. Zijn compagnon zou aanhanger zijn van Erdogan. Een maand na de vechtpartij vertrok de compagnon bij HFC.

In april is brand gesticht in de vestiging. Vorige week heeft de politie daarvan beelden vrijgegeven. In augustus was er ook al een schietpartij op een steenworp afstand van het filiaal. Daarbij raakte de ándere compagnon - die zich op 1 januari 2017 heeft teruggetrokken uit HFC- zwaargewond. Ook toen renden meerdere schutters weg.