Slachtoffer mazelen koos voor God

In het Zeeuwse Tholen is zaterdag een 17-jarig meisje overleden aan de complicaties van mazelen. Zij is het eerste dodelijke slachtoffer sinds in mei een epidemie woedt in de Biblebelt. Ze was uit geloofsoverwegingen niet ingeënt tegen de kinderziekte.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTERS MARJON BOLWIJN en STERRE LINDHOUT

AMSTERDAM - Met de dood van het meisje is gebeurd wat premier Mark Rutte probeerde te voorkomen toen hij in juli predikanten opriep om vaccinatie te stimuleren. VVD-senator Heleen Dupuis speculeerde over een inentingsverplichting.

Vooralsnog lijkt de wil van de premier het in strenggelovige kringen af te leggen tegen de wil van God. Het pleidooi van Rutte stuitte vooral op irritaties. Politici kunnen geen Bijbeluitleg opleggen aan een ander, schreef hersteld hervormd predikant Wouter Pieters deze zomer in het Reformatorisch Dagblad.

De dood van het Thoolse meisje vindt Pieters 'intens verdrietig', maar geen reden tot herziening van zijn standpunt over inenten.

Ook J. Schipper, gereformeerd predikant in Tholen, is niet gediend van politieke kritiek op de religieuze keuze om niet te vaccineren. 'Dat meneer Rutte ons zo kapittelt, roept onder predikanten veel irritatie op', zegt hij. 'Het past niet in een land waar scheiding van kerk en staat heerst.'

De verontwaardiging van seculiere Nederlanders over een kind dat sterft aan een eenvoudig te voorkomen ziekte, zegt Schipper slecht te begrijpen. 'Gelovigen beklagen zich ook niet steeds in het openbaar als zij abortus plegen.'

Het Zeeuwse meisje is zeer waarschijnlijk bezweken aan een longontsteking of hersenontsteking, twee bijkomende aandoeningen bij mazelen die levensbedreigend kunnen zijn.

Het meisje was lichamelijk gehandicapt, zegt Govert Kamerik, locatiedirecteur van het gereformeerde Calvijn College in Goes, waar ze in 5 havo zat. Door een vergroeiing in haar rug, had ze problemen met ademen. Ze zat al sinds haar vroege jeugd in een elektrische rolstoel.

'Juist vanwege haar ziekte was ze op een serieuze en volwassen manier met het geloof bezig', zegt Kamerik. 'Ze koos er bewust voor om zich ondanks haar zwakke gezondheid niet te laten inenten.'

De school neemt geen standpunt in over de vaccinatiekwestie. Wel worden leerlingen en ouders op de mogelijkheid van vaccinatie gewezen. Het merendeel van de leerlingen is ingeënt. 'Maar we respecteren hen die het niet doen', zegt Kamerik. 'We weten dat ze het niet laten uit onverschilligheid.'

Schoolpersoneel en medeleerlingen reageerden geschokt op het overlijdensbericht. Ook tijdens de vorige mazelenepidemie, in 2000, stierf een leerling van het Calvijn College, een 17-jarige jongen uit Aagtekerke. De school had gehoopt deze epidemie zonder verliezen door te komen.

De huidige epidemie begon in mei en heeft inmiddels officieel 2.016 kinderen getroffen. Het werkelijke aantal ligt veel hoger, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), omdat niet alle ouders hun huisarts inlichten. De meeste patiënten zijn tussen de 4 en 12 jaar oud en niet gevaccineerd.

In de afgelopen twee weken zijn honderd nieuwe gevallen gemeld, vooral in de provincie Zuid-Holland. Vijf kinderen liggen in het ziekenhuis vanwege complicaties. 'De epidemie is voorlopig nog niet uitgewoed', zegt een woordvoerder van het RIVM.

pagina 6 Vijf vragen over mazelen

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden