Slachtoffer loverboy eist geld van school

Loverboy-slachtoffer Maria Mosterd, schrijfster van Echte mannen eten geen kaas, klaagt de Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle aan. Volgens haar bood de school tussen 2001 en 2005 geen veilige leeromgeving en schoot het absentiebeleid tekort.

Van onze verslaggeefsterAnja Sligter Anja Sligter

Dit maakte dat een loverboy alle kans kreeg haar onder zijn invloed te krijgen. Haar moeder werd pas na drie jaar door een leerplichtambtenaar op de hoogte gesteld van het feit dat haar dochter nauwelijks op school kwam.

Mosterd eist een schadevergoeding en smartegeld van 74.000 euro. Het gaat moeder en dochter niet om het geld, zegt hun advocaat Ernst Muller, zij willen dat directie en bestuur van de Zwolse school voor voortgezet onderwijs hun fouten toegeven.

Mosterd kwam in haar eerste jaar van het vmbo in 2001 in de ban van een loverboy, die op het mbo in hetzelfde schoolgebouw zat. Hij maakte dat ze spijbelde en zichzelf prostitueerde onder schooltijd. Deze ervaringen heeft ze beschreven in haar boek, waarvan 180 duizend exemplaren zijn verkocht.

De praktijken hebben drie jaar geduurd, zonder dat de school ingreep. Docenten en mentoren wisten dat het slecht ging met de leerlinge en dat er bij school meisjes werden opgepikt en weer teruggebracht.

Dit bleek tijdens de zitting van de Landelijke Klachtencommissie Onderwijs. Desondanks is niet eerder bij de moeder aan de bel getrokken. De moeder is ook nooit door de school gebeld om te controleren of de informatie van de leerlinge over haar verzuim wel klopte.

De commissie heeft alle klachten over onveilig schoolklimaat, absentiebeleid en negatieve benadering van docenten gegrond verklaard. De uitspraak beschrijft dat er op de school een constante dreiging van geweld bestond en dat er regelmatig werd gevochten. Ook was er sprake van verbaal geweld en handel in drugs.

De school wilde woensdag niet reageren, maar doet dat tijdens de rechtszaak.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden