Slachtoffer krijgt wellicht spreekrecht

De kans dat slachtoffers van een misdrijf spreekrecht krijgen tijdens het strafproces tegen de verdachte wordt groter. D66-Kamerlid B. Dittrich heeft een door hem ingediend wetsvoorstel ingrijpend gewijzigd, waarmee aan veel bezwaren van de rechterlijke macht en de advocatuur tegemoet wordt gekomen....

Dittrich dient de definitieve versie van zijn wetsvoorstel vandaag in bij de Tweede Kamer. Daarin zijn de adviezen van Raad van State en de betrokken beroepsgroepen verwerkt. Hij heeft goede hoop nu ook de Tweede Kamer over de streep te trekken. Aanvankelijk toonde alleen de PvdA sympathie voor het plan.

De D66'er, die zelf rechter is geweest, heeft het aantal misdrijven waarbij het slachtoffer of diens vertegenwoordiger spreekrecht krijgt, sterk beperkt. Anders zou de werkdruk voor de rechterlijke macht te groot kunnen worden. Het spreekrecht zal alleen gelden bij zware zedendelicten, moord, doodslag, mishandeling, verkeersdelicten met zwaar letsel en mensenhandel.

Het slachtoffer krijgt een speciale plaats in het strafproces. Hij zal niet de formele positie van getuige innemen, zoals aanvankelijk Dittrichs bedoeling was. Alle adviesinstanties zagen daar grote nadelen in. Verder komt uitdrukkelijk in de wet te staan dat het slachtoffer alleen mag praten over de gevolgen van het hem toegebrachte leed.

De Nederlandse Vereniging van Rechtspraak (rechters en officieren van justitie) lijkt het plan te steunen. Slachtoffers zijn nu afhankelijk van de toestemming van de rechter om hun verhaal te doen . De vereniging vindt het 'zinvol' dat er nu voor iedereen een spreekrecht komt.

De Nederlandse Orde van Advocaten wil nog geen defintief oordeel geven. Strafrechtexpert T. de Roos van de orde is echter blij met de aangebrachte wijzigingen. 'Het plan is op zich niet onsympathiek. Voor ons is belangrijk dat er geen inbreuk wordt gemaakt op de rechten van de verdachte.'

Frankrijk, België, Engeland en Ierland kennen al een spreekrecht voor slachtoffers. In Duitsland, Polen, Zweden en Turkije mag het slachtoffer zelfs optreden als een soort officier van justitie. Dat gaat Dittrich te ver.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden