NieuwsCoronavirus

Slachthuis Vion in Groenlo per direct dicht om corona

Een slachthuis in Groenlo van vleesverwerker Vion is per direct gesloten. Van de 212 geteste medewerkers zijn er 45 positief getest op het coronavirus.

Redactie
Het slachthuis van slachter en vleesverwerker Vion. Beeld ANP
Het slachthuis van slachter en vleesverwerker Vion.Beeld ANP

Dat bevestigt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA heeft haar dierenartsen de opdracht gegeven het werk neer te leggen, omdat hun veiligheid niet langer te waarborgen is. De dierenartsen houden toezicht op het werk van de vleesverwerker en zonder hun aanwezigheid mag er niet worden geslacht. Het slachthuis heeft het werk daarom gestaakt.

De NVWA heeft melding gedaan bij de Inspectie SZW en gaat overleggen met de GGD, Vion en de Inspectie SZW om te bepalen of en op wat voor manier medewerkers op het bedrijf hun werkzaamheden op een veilige manier kunnen hervatten. Vion heeft nog niet gereageerd op de sluiting.

Strengere naleving

Vakbonden trokken eerder al aan de bel vanwege de werkomstandigheden in slachthuizen. Onderling 1,5 meter afstand bewaren zou voor werknemers onmogelijk zijn. Onder andere FNV eist strengere naleving van de RIVM-voorschriften.

‘Dit is het moment om door te pakken’, reageert FNV-bestuurder Mieke van Vliet op de sluiting in Groenlo. ‘Er moet nu gezorgd worden voor voldoende beschermingsmiddelen, strenger toezicht en meer mogelijkheden om werknemers snel te laten testen.’

Eerder werden 28 arbeidsmigranten van een Vion-vestiging in Scherpenzeel positief op corona getest. Daarover zei een woordvoerder van de Inspectie SZW afgelopen week dat nog onduidelijk is waar zij corona hebben opgelopen en of de maatregelen in de slachterij in acht worden genomen.

Meer over werkomstandigheden in slachthuizen

Uit een enquête onder FNV-leden, werkzaam in slachthuizen, zou blijken dat 30 procent niet op anderhalve meter van een collega kan werken. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) hekelt de conclusies van de FNV op basis van een response van 1 procent van alle werknemers in deze sector. In een reactie zeggen zij dat schotten tussen de werkplekken of persoonlijke beschermingsmiddelen worden gebruikt als anderhalve meter afstand houden niet mogelijk is.

De COV krijgt bijval van de Inspectie SZW, die sinds het begin van de uitbraak een coronameldpunt heeft voor arbeiders. ‘Dat is een referentiepunt voor ons’, zegt de woordvoerder. ‘Tot medio mei kregen we daarop 1.025 meldingen binnen, waarvan 28 zijn gerelateerd aan de vleesverwerkende sector. Over distributiecentra en de huisvesting van seizoensarbeiders in de landbouw krijgen we meer meldingen.’

Het is wel de vraag hoe bekend dit meldpunt is bij de overwegend buitenlandse medewerkers in de vleessector. Volgens de FNV beperken de zorgelijke berichten zich ook niet tot deze groep. Van de door de bond ondervraagde assistenten van dierenartsen zegt driekwart niet op anderhalve meter van het slachthuispersoneel te kunnen werken.

Ook een aantal dierenartsen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zou bij de vakbond melding hebben gemaakt van onveilige werksituaties, al heeft deze geen concrete cijfers. Van de assistenten van dierenartsen zegt ruim 60 procent dat medewerkers van de NVWA zich overigens zelf ook niet altijd aan de coronaregels houden.

Lees hier meer over de coronarisico’s in slachthuizen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden