NieuwsSlachthuis gesloten

Slachthuis Vion in Apeldoorn per direct gesloten, medewerkers reisden te dicht opeengepakt

Een slachthuis van vleesverwerker Vion in Apeldoorn is per direct gesloten. Medewerkers werden woensdagochtend in achttien busjes naar de vestiging gebracht, terwijl de afspraak was dat slachthuizen ze niet opeengepakt zouden laten reizen.

David van Meggelen
De politie heeft de entree van slachterij Vion in Apeldoorn afgegrendeld. Beeld Luciano de Graaf
De politie heeft de entree van slachterij Vion in Apeldoorn afgegrendeld.Beeld Luciano de Graaf

Nu dit wel is gebeurd, kan de veiligheid niet meer worden gegarandeerd en is de locatie gesloten. De politie heeft de entree van de vestiging afgesloten. Bij de ingang zijn hekken geplaatst, vrachtwagens en auto’s mogen het terrein niet meer op of af.

Bij de vestiging in Apeldoorn werken 531 medewerkers. Het bedrijf liet maandag weten de werktijden te verruimen om de kans op onderling contact tussen groepen collega’s te verkleinen. Verder zouden er ruimere bussen komen om de medewerkers, veelal arbeidsmigranten, veilig naar de locaties te vervoeren. Medewerkers kwamen in te grote aantallen in kleine busjes naar het werk, waardoor 1,5 meter afstand houden niet mogelijk was.

Vorige week werd de vestiging van Vion in Groenlo al per direct gesloten, nadat 147 van de 657 medewerkers besmet bleken met het coronavirus. Eerder raakten tientallen Oost-Europese uitzendkrachten besmet die werkten bij de vestiging in Scherpenzeel.

‘Geen enkele uitzondering’

David Gribnau, woordvoerder van Vion, laat weten dat hij de berichten uit Apeldoorn zeer verontrustend vindt. ‘Wij hebben begrepen dat de politie onderzoek doet in onze vestiging in Apeldoorn. Daarbij kijken ze of er mogelijk één of meerdere mensen zouden zijn die op de ‘quarantainelijst’ van Groenlo zouden staan. Het is een uitstekende zaak dat de politie dit nu tracht vast te stellen en onbegrijpelijk dat daar blijkbaar aanleiding voor is.’

Gribnau benadrukt dat Vion de situatie uiterst serieus neemt. ‘Voor ons en voor onze medewerkers gelden dezelfde afspraken als voor ieder ander: als iemand positief is bevonden op het coronavirus dan ga je netjes in quarantaine en blijf je in quarantaine gedurende twee weken. Daar heeft iedereen zich aan te houden. Geen enkele uitzondering.’

De problemen in slachthuizen waren reden voor landbouwminister Carola Schouten om dinsdag met de vleessector om de tafel te gaan. Schouten eiste concrete plannen van de sector om het risico op besmetting te verkleinen. Als de slachterijen niet duidelijk zouden maken hoe ze werknemers beter gingen beschermen, zou Schouten of de veiligheidsregio maatregelen kunnen nemen. Een mogelijkheid is dan dat de inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) teruggetrokken worden, waarna slachterijen de deuren moeten sluiten.

Internationaal worden bij slachterijen veel besmettingen geconstateerd. Behalve in Nederland dook het virus ook massaal op bij vleesverwerkingsbedrijven in onder andere Australië, Brazilië, Frankrijk, Spanje en Duitsland.

LEES OOK:

147 besmettingen in één slachthuis: hoe heeft het zover kunnen komen?
Door de grote corona-uitbraak in een slachthuis in Groenlo, waar 147 medewerkers besmet zijn geraakt, verkeren plots alle verantwoordelijke partijen in hoogste staat van paraatheid. Konden de vleesfabrieken te lang ongestoord hun gang gaan?

De fabriek als besmettingshaard: een hoofdpijndossier voor GGD’s
De GGD Noord- en Oost-Gelderland heeft er zijn handen vol aan. 147 van de 657 werknemers van een vleesverwerkingsbedrijf in Groenlo zijn positief getest op corona. Deze regionale gezondheidsdienst brengt nu in kaart met wie ze recentelijk nauw contact hebben gehad.

Wat staat er op het spel in de vleesindustrie?
De slachterijen liggen onder vuur tijdens de coronacrisis. Hoe ziet de slachtsector eruit en wat zijn de gevolgen als de sector zijn deuren moet sluiten?

Corona ontmaskert misstanden bij Duitse slachterijen
Op een Nederlandse slachterij in het Duitse Bad Bramstedt zijn tientallen vooral Roemeense werknemers positief getest op het coronavirus. Ineens is er aandacht voor hun beroerde arbeids- en leefomstandigheden.‘Dit is een goede dag. Met dank aan onze gruwelijke vriendin corona.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden