nieuwsCORONAVIRUS

Slachthuis Helmond tot 2 juni dicht na nieuwe besmettingen

Slachthuis Van Rooi Meat in Helmond moet op last van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost tot 2 juni dichtblijven, nadat opnieuw medewerkers positief testten op het coronavirus. Dat maakte de Veiligheidsregio in de nacht van donderdag op vrijdag bekend.

Slachthuis Van Rooi Meat in Helmond. Beeld vrm
Slachthuis Van Rooi Meat in Helmond.Beeld vrm

De GGD Brabant-Zuidoost testte de afgelopen week 130 van de circa 1700 personeelsleden van Van Rooi Meat. Donderdagavond werd bekend dat 21 van hen besmet zijn, meldt de Veiligheidsregio.

Eerder deze week testten drie andere mensen binnen het bedrijf al positief. Zij behoorden tot een groep van 43 mensen, onder wie NVWA-dierenartsen en hun assistenten van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS), die afgelopen weekend zijn getest.

‘Deze testresultaten geven aan dat het risico bestaat dat het betreffende bedrijf een brandhaard van de verspreiding van corona is of op korte termijn kan worden’, stelt de Veiligheidsregio in een verklaring.

De besmette personeelsleden worden vrijdagochtend op de hoogte gebracht. Zij en hun huisgenoten moeten twee weken in quarantaine, aldus de Veiligheidsregio. Een hotel in de buurt is daarvoor klaargemaakt.

De NVWA en KDS laten hun personeel uit voorzorg de komende dagen geen werkzaamheden verrichten bij het vleesverwerkingsbedrijf. Zowel voor hen als voor medewerkers van Van Rooi Meat geldt volgens de Veiligheidsregio dat zij pas weer aan het werk kunnen als het veilig is.

Zeventien busjes van vleesbedrijf Vion, tjokvol arbeidsmigranten
Weer is het mis bij Vion, de grootste slachter van Nederland. In Apeldoorn ging vanwege het overtreden van RIVM-maatregelen het terrein op slot. ‘Onbegrijpelijk dat er blijkbaar aanleiding is.’

Wat staat op het spel voor de vleesindustrie?
De slachterijen liggen onder vuur tijdens de coronacrisis. Hoe ziet de slachtsector eruit en wat staat er op het spel?

147 besmettingen in één slachthuis: hoe heeft het zover kunnen komen?
Door de grote corona-uitbraak in een slachthuis in Groenlo, waar 147 medewerkers besmet zijn geraakt, verkeren plots alle verantwoordelijke partijen in hoogste staat van paraatheid. Konden de vleesfabrieken te lang ongestoord hun gang gaan?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden