Slaat je bloeddruk op hol van drop?

Over de invloed van voeding op onze gezondheid. Deze week: Slaat je bloeddruk op hol van drop?

Beeld Eline van Strien

Drop, Nederland is er dol op. Per jaar eten we er gemiddeld twee kilo per persoon van. Maar drop staat niet bekend als gezond. Moeten we naast de calorieën, ook vrezen voor onze bloeddruk?

Ja, drop kan de bloeddruk verhogen, zegt Marianne Geleijnse, professor voeding en hart- en vaatziekten aan Wageningen UR. Maar de boosdoener is, in tegenstelling tot wat velen denken, niet het zout. De schuldige is de typische dropsmaak.

'Die smaak komt van een extract uit zoethoutwortel,' legt Geleijnse uit. 'Daarin zit de stof glycyrrhizine. Je lichaam zet dat om in glycyrrhetinezuur, dat de nierwerking tijdelijk verandert waardoor je lichaam meer vocht vasthoudt. En hoe meer vocht, hoe meer bloedvolume, dus stijgt de bloeddruk.'

Zoethoutextract geeft een zoete smaak, dus zit er meer van in zoete dan in zoute drop. Daarom is de bloeddrukverhogende werking van zoete drop iets sterker.

Voor je bloeddruk kun je het beste onder de 10 milligram glycyrrhetinezuur per dag blijven, zegt Geleijnse. Dat laat zich niet één op één naar een hoeveelheid drop vertalen, maar komt ongeveer overeen met vijf dropjes. 'Dat betekent niet dat je nooit eens een zakje drop kan snoepen, hoor.'

Het effect is tijdelijk. 'Ongeveer een half uur na consumptie is een kleine bloeddrukstijging meetbaar,' vertelt Geleijnse, 'Die houdt circa twee uur aan. Als je af en toe wat dropjes eet, is het dus geen ramp, maar als je er de hele dag door van snoept, loop je ook de hele dag rond met een hogere bloeddruk.' Dat is af te raden, want een chronisch verhoogde bloeddruk vergroot de kans op hart- en vaatziekten.

Een normale bloeddruk ligt tussen de 100 en 140. Idealiter ligt het beneden 120, zegt Geleijnse. Drop verhoogt die druk maar met een paar procent, dus zijn het vooral mensen die al een hoge bloeddruk hebben die moeten oppassen.

Naar de exacte natuur van de bloeddrukverhogende werking is nog weinig onderzoek gedaan, aldus Geleijnse. 'We weten bijvoorbeeld wel dat, hoe meer drop je in een keer opeet, hoe groter de toename in bloeddruk is. Maar we weten niet of dat effect op den duur afvlakt. De hoogst gemeten waarde is een stijging van 14 punten bij een hoeveelheid glycyrrhetinezuur die overeenkomt met een halve kilo zoete of een hele kilo zoute drop. Dat is een stijging van meer dan 10 procent.'

Vrouwen zijn iets gevoeliger voor glycyrrhetinezuur dan mannen, zegt Geleijnse, 'Die zouden bij wijze van spreken maar vier dropjes mogen eten in plaats van vijf.'

Behalve in drop is zoethoutextract ook te vinden in keelpastilles, sommige soorten kauwgom, likeuren als ouzo en sambuca, en bepaalde theeën zoals sterrenmunt en zoethoutthee. Geleijnse: 'Met name die thee is verraderlijk, want daar drinken mensen soms een hele pot van leeg. Terwijl je van deze soorten thee beter niet meer dan drie koppen per week kan drinken.'

Kortom: kom je met een hoge bloeddruk bij de dokter, vergeet dan niet te melden of je recent veel dropjes, keelsnoepjes of zoethoutthee hebt genuttigd - het zou zomaar eens de boosdoener kunnen zijn.

Heeft u ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar voeding@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden