Slaat het orakel van Groningen toe?

Na het orakel van Ljouwert is het tijd voor een orakel uit Grunnen. Hans Wiegel heeft de koopkracht voor jan modaal plus op cruijffiaanse wijze weten te herstellen. Jacques Wallage staat nu voor de uitdaging hetzelfde te doen voor de rechten van de uitkeringstrekkers. Nu Marx Rutte dankzij Wiegel weer Mark Rutte heet, zou de rasechte Groninger Wallage moeten pogen Diederik Thatcher de naam Samsom terug te geven.


De noordelijke orakels zitten op dezelfde golflengte, zij het dat die van Ljouwert zijn boodschap beter kan verpakken. Het land schrok tenminste niet zo op toen Wallage als eerste PvdA-prominent zondag in Buitenhof zei dat een coalitie van Den Haag nog geen coalitie van het land is en 'dat het in deze crisistijd niet verstandig is om werklozen versneld de bijstand in te werken'.


In het regeerakkoord is bepaald dat werklozen na één jaar WW nog maar 70 procent van het minimumloon krijgen en daarna in de bijstand terechtkomen. Volgens FNV-berekeningen gaan minima er daardoor 12 tot 65 procent op achteruit. Rutte II hoopt in stilte dat ze daardoor zo desperaat zullen zoeken naar werk dat over twee jaar geen Pool hier meer een baantje vindt. Wie in de achterstandswijken van Liverpool of Chicago is geweest, kent echter het resultaat van een dergelijke maatregel: een nieuwe onderklasse die een voor media verscholen maar voor het land gevaarlijke schandvlek van armoede, honger, drugs en criminaliteit vormt.


Het cv van Jacques Wallage, voormalig staatssecretaris van Onderwijs en van Sociale Zaken, voormalig fractieleider van de PvdA, voormalig burgemeester van Groningen, voormalig informateur, hoogleraar en voorzitter van de raad van openbaar bestuur, doet niet onder voor die van de VVD-prominent. Alleen is het televisieprogramma Buitenhof niet te vergelijken met De Telegraaf. Het wordt maar één keer per week uitgezonden en doet niet aan opgewonden campagnejournalistiek. En het is niet te verwachten dat Buitenhof komende zondag Wallage opnieuw uitnodigt of een SP'er of vakbondsbons verzoekt diens pleidooi te ondersteunen.


Wallage zal ook niet zo snel door andere actualiteitenrubrieken worden uitgenodigd. De camera is nu eenmaal niet zo verliefd op hem als op Hans Wiegel die op dezelfde manier de huiskamer inkijkt als een journaallezer met een autocue.


Nu jan modaal plus op zijn wenken is bediend, krijgen de minima een troostprijs van 250 miljoen euro dat wordt weggehaald bij de infrastructuur. Mogelijk komt er zes maanden WW bij. De PvdA zou echter meteen al het wisselgeld moeten opeisen.


Indien Samsom dat als architect van Paars niet durft, is er misschien een ander Kamerlid in zijn partij die het voor minima en uitkeringstrekkers wil opnemen zoals de VVD-achterban voor jan modaal plus.


Anders zal het orakel van Grunnen in deze historische formatie slechts als spuit elf worden herinnerd.


Reageren?


p.dewaard@volkskrant.nl


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden