Slaap

Er is niets zo onstoer als slapen. Jachtig leven is verslavend. Maar ik geef het op.

Om redenen die ik niet mag noemen (prepuberale dochter) is de slaap mij zo vaak onthouden de afgelopen tijd, dat ik er niet in ben geslaagd tot half zes in de ochtend de Amerikaanse presidentsverkiezingen op televisie te volgen. Mijn ogen brandden. Ik was te moe. Ik wilde slapen.

Sorry.

Iedereen heeft de Amerikaanse presidentsverkiezingen tot half zes in de ochtend gevolgd, dinsdagnacht, want als je woensdag geen kleine ogen had hoorde je er niet bij. Je hebt het toch wel gezien hè, tot het eind? Machtig mooi hè. Gelukkig had ik wel kleine ogen vanwege een prepuberale dochter, en kon ik de speech van Barack De Onvermoeibare snel op internet lezen, zodat het net leek of ik wel de Amerikaanse presidentsverkiezingen had gevolgd, met passie en overgave, net als iedereen, en alsof ik na de show kalm neuriënd CNN had uitgezet, de tafel had gedekt voor de kinderen die om half zeven naar beneden kwamen en die ik met de ochtendkrant erbij gloedvol over Barack De Onvermoeibare had verteld, over zijn kinderen en hun hondje.

Slapen is voor losers, tegenwoordig. Een beetje man slaapt niet, die 'pakt zijn rustmoment' en gaat weer doorrrrrrrrrrrr.

Ik moet slapen nu, maar schrijf dit stukje in bed. Het is elf uur 's avonds en aan het voeteneind staat de televisie aan en naast me ligt een iPad, en voor het eerst sinds de tijd dat er baby's waren in dit huis weet ik weer dat ogen letterlijk kunnen dichtvallen, als stalen rolluiken voor een winkel. Mijn hersens gaan op slot; iets zuigt me naar een andere werkelijkheid maar dat kan niet, het mag niet, er MOET een stukje komen en bij Pauw & Witteman zitten vast een hoop interessante types en daarna kan ik De Wereld Draait Door inhalen in het nachtprogramma en tegelijk op de iPad de e-mails wegwerken die bleven liggen vandaag.

Slapen is suf. Er is niets zo onstoer, als slapen. De nutteloosheid ervan! Het leven is kort en wordt almaar korter, dan ga je niet eenderde ervan liggen pitten.

Topmannen en topvrouwen slapen weinig; áls ze het doen, doen ze het in een vliegtuig onderweg naar Shanghai of Bangalore of Brasilia. Kort en efficiënt. Daar gaan ze prat op. Het is erg macho om te zeggen: ik heb aan drie uur slaap genoeg - sterker, het is een voorwaarde om hogerop te komen. Zo'n baas van AkzoNobel die ineens oververmoeid is - een groter brevet van onvermogen is er niet, hup, beurswaarde met een half miljard naar beneden. Aan de top ben je van staal. 's Ochtends om half vijf rennen ze een halve marathon, en dat geeft genoeg energie om de dag door te komen en de kinderen 's avonds voor te lezen bovendien.

Politici en vakbondsmensen doen ook net alsof ze zonder slaap kunnen. Ze onderhandelen graag tijdens vergaderingen die een etmaal duren - de last man standing wint - maar dat ze om half zes 's ochtends niet meer helder kunnen denken, en zich vast moeten klampen aan de monopolykaartjes die een slimme formateur uit de mouw van zijn maatpak trekt, daar heeft niemand het over.

Probeer maar eens een puntenwolk te ontcijferen, zwevend tussen hier en daar. Maar zij kunnen dat, omdat het supermensen zijn.

Diederik Samsom pakte zijn rustmoment tijdens de Troonrede, de ogen sloegen als rolluiken dicht, en daarna ging hij weer doorrrrrrrrrrrr.

Tot nog toe geloofde ik die onzin, en deed ik er graag aan mee. Jachtig leven is verslavend. Een nacht zonder slaap geeft de volgende dag een high bovendien, maar net als elke drugs komt de klap later, een katterige matheid die je dagen achtervolgt.

Het is nu middernacht en weet je wat? Ik geef het op. Ik ga geen spitsvondig einde meer verzinnen voor dit stukje, ik geef me over. Ik ben moe. Ik ga er gewoon een nachtje over slapen - misschien is het verstandig als Diederik en Mark dat ook eens doen.

Toine Heijmans

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden