Slaapt dit Vlaams Blok-parlementslid soms?

Zeer ontsteld was ik door het artikel van Alexandra Colen (Forum, 26 februari), die suggereert dat 'het Vlaams Blok niet thuishoort in het rijtje van Europees extreem-rechts'....

Volgens mij slaapt zij! Heeft zij nooit een bijeenkomst van haar partijleider Filip Dewinter bijgewoond? Hij zei eens tijdens een lezing: 'Wanneer u naar uw werk gaat en er komt een Marokkaanse loodgieter bij u thuis, duikt die tevens in bed met uw vrouw. . . Dit accepteren wij niet meer.' Geen migrantenhaat, mevrouw Colen?

Heeft zij tevens nooit meegelopen met demonstraties van haar partij? Er werden spontaan migranten bont en blauw geslagen door knokploegen van het VB, waarbij Dewinter ook lekker meesloeg. Absoluut geen migrantenhaat, mevrouw Colen?

Zij moet wakker worden of voor de waarheid uit durven komen! Wij mogen blij zijn dat wij (nog) geen charismatisch persoon als extreem-rechtse leider hebben gehad als Dewinter, Le Pen of Haider. Ik ben als Turkse Nederlander ook blij dat ik hier woon en niet bij mijn ooster- of zuiderburen.

WORMER Turhan Özgüner

Eurorechts

Het artikel 'Hoe extreem-rechts is het Vlaams Blok?' van Colen is weer eens een duidelijk voorbeeld van hoe extreem-rechtse politici met behulp van leugens een geaccepteerd gezicht proberen te krijgen.

Zo zegt Colen bijvoorbeeld dat de betrekkingen tussen het VB en de Joodse gemeenschap in Antwerpen uitstekend zijn. Het is begrijpelijk dat zij probeert elke associatie met anti-semitisme te verdoezelen. Maar een aantal van de VB-boegbeelden heeft duidelijk een anti-semitisch verleden.

Partijvoorzitter Karel Dillen heeft bijvoorbeeld een boek vertaald waarin beweerd wordt dat de concentratiekampen na de Tweede Wereldoorlog door de Joden werden gebouwd met behulp van cinema-decors. En ondervoorzitter Roeland Raes stelde in een interview: 'Joden zijn een probleem dat wij weinig bekijken omdat wij hier minder Joden hebben dan in Nederland. Maar ze hebben hun eigen staat, dus een Jood hoort in Israël.'

Ook zegt Colen dat het VB niets met het Front National van Le Pen te maken wil hebben. Toch verenigt het VB zich met onder andere het Front National in de Europese fractie 'Eurorechts'. Het VB onderhoudt ook contacten met de fascistische CP'86. En Filip Dewinter heeft contacten met onder andere de CD en andere Nederlandse extreem-rechtse partijen gehad om het Nederlands Blok op te richten.

Wanneer je deze feiten op een rij zet - en er zijn er nog veel en veel meer - en je stelt vervolgens de vraag 'hoe extreem-rechts is het Vlaams Blok?', is het niet zo moeilijk een passend antwoord te viden.

LEIDEN Jaap Faber

Rassehaat

Colen beweert dat het VB een gewone conservatieve partij is en geen fascistische. Hoe zit het dan met de contacten tussen de VB en prominente Vlaamse collaborateurs en oud-SS-ers?

Ondanks allerlei pogingen van 'revisionistische' historici om het tegendeel te bewerktstelligen, bestaat er gelukkig nog steeds een taboe op het nazi-verleden. Daarom gaan racistische boodschappen vertolkt door conservatieve politici vrijwel altijd gepaard met een 'ontkoppeling' van de extreem-rechtse oorsprong of boodschapper.

Zo kan het VB dus ongestraft doorgaan met haar racistische vuilspuiterij, omdat ze in haar publiek optreden - bijvoorbeeld in de Volkskrant - altijd nog kan wijzen op het extremere Hitler-fascisme.

Maar als het oproepen tot rassehaat inderdaad tot het domein van een gewone conservatieve partij behoort, dan is er alleen maar extra reden om ons zorgen te maken over de opmars van het racisme.

Niet alleen in België, waar het VB een derde van de stemmen haalt in een stad als Antwerpen. Maar ook in Nederland, waar uiterst-rechts onlangs toestemming kreeg om te demonstreren.

UTRECHT Ron Blom

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden