Slaapkamergeheimen van Jacky Kennedy

NEW YORK - Wat zich afspeelt tussen de muren van het Witte Huis blijft meestal verborgen. Maar deze week krijgen de Amerikanen te horen wat er gebeurde in de slaapkamer van president Kennedy, nadat in 1961 de invasie in de Cubaanse Varkensbaai was mislukt en Fidel Castro aan het bewind bleef. De president zat met zijn hoofd in zijn handen en huilde. En dat was niet voor het eerst. De bron: mevrouw Kennedy.


ABC-televisie maakt er al weken reclame voor en vandaag is het zover. De omroep zal fragmenten laten horen uit de urenlange interviews die Jacqueline Kennedy in het voorjaar van 1964 gaf aan de historicus Arthur Schlesinger jr., een vroegere medewerker van haar man. Ze was net 34, haar man was kort daarvoor vermoord. Eigenlijk hadden de bandopnamen pas vijftig jaar na haar dood (ze stierf in 1994) vrijgegeven mogen worden, maar dochter Caroline besloot ze nu al openbaar te maken bij de vijftigste verjaardag van Kennedy's presidentschap. Woensdag komt het boek uit.


Zelfs na zoveel jaren is het nog steeds pikant materiaal, afkomstig van wat The New York Times 'een van de meest mysterieuze vrouwen uit de tweede helft van de twintigste eeuw' noemt. Behalve dat we te weten komen dat ook presidenten geregeld uithuilen bij hun vrouw, velt de jonge weduwe harde oordelen over mensen die ze niet mag. De Franse president De Gaulle noemt ze 'die rancuneuze man', een 'ijdeltuit'. Indira Gandhi, de latere premier van India, was 'een zuurpruim - een verbitterde, beetje drammerige, verschrikkelijke vrouw'.


Ze zegt de zwarte leider Martin Luther King niet te kunnen luchten of zien. Volgens haar is dat omdat FBI-directeur J. Edgar Hoover tegen de president had gezegd dat King seksfeesten probeerde te organiseren toen hij in de stad was voor de Mars op Washington. Maar volgens ABC is niet zeker of dit waar is: de banden van de afgeluisterde telefoongesprekken waarop Hoover zei zich te baseren, zijn nooit vrijgegeven. Volgens een vriend van King manipuleerde Hoover de waarheid om de zwarte leider te vernietigen.


Na bijna vijftig jaar laten de interviews met Jacky Kennedy goed zien hoeveel er veranderd is. Terwijl op de achtergrond het getinkel van de ijsblokjes in de glazen is te horen, zijn zwarten nog gewoon 'negers' en feministen verdacht. Ze maakte zich zorgen over 'emotionele' vrouwen die de politiek in wilden. Thuis zei ze haar best te doen een 'sfeer van warmte, geborgenheid en ontspanning' te creëren. Ze kijkt op tegen haar man. Ze prijst zijn trouw, gevoeligheid en moed. Geen woord over zijn buitenechtelijke affaires. Al haar meningen komen van hem, zegt ze, maar Michael Beschloss, de historicus die het voorwoord bij het boek schreef, zegt dat dit 'met een pakhuis vol zout' moet worden genomen. Daarvoor gebeurde het te vaak dat leden van de regering die zij niet mocht, moeite hadden zich te handhaven.


Lachend vertelt ze over een bezoek van de Indonesische president Soekarno aan het Witte Huis. In de briefingspapieren had ze gelezen dat de Chinese leider Mao net een boek had uitgebracht van Soekarno's kunstcollectie. Ze legt het boek op de tafel om de hoge gast te plezieren. Ze stelt voor gezamenlijk door het boek te bladeren, en dan blijkt op elke pagina een vrouw te staan, halfnaakt. 'Ik keek naar Jack (de president) en we probeerden niet te lachen.' Soekarno was opgetogen: 'Dit is mijn tweede vrouw, en dit was...', zegt Jacky Kennedy. 'Hij keek er heel wulps bij.' Ze hield er een vieze smaak in haar mond aan over.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden