Slaapkamerbelasting van Tories wekt woede in Britse linkse kerk

VAN ONZE CORRESPONDENT PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - Britse kerkleiders hebben in hun paaspreken kritiek geuit op de verregaande hervormingen van het sociale stelsel in Groot-Brittannië. Met name de zogeheten 'slaapkamerbelasting' moest het ontgelden. Mensen met een uitkering die te groot wonen krijgen vanaf deze maand minder huursubsidie. Volgens de geestelijken zijn de bezuinigingen oneerlijk en treffen ze vooral de minderbedeelden.

De coalitie van Conservatieven en Sociaal-liberalen wil de sociale zekerheid eerlijker, overzichtelijker en vooral ook goedkoper maken. Op het ministerie van Werk en Pensioenen is het onderscheid tussen de 'deserved poor' en de 'undeserved poor' in ere hesteld. Wie wil werken maar dat echt niet kan, wordt geholpen. Maar wie in de ogen van de overheid werkschuw is, krijgt de rekening.

Het is niet voor het eerst dat de Conservatieven en de kerk botsen over sociaal beleid. Begin jaren tachtig publiceerde de Anglicaanse Kerk het rapport 'Faith in the City', waarin Margaret Thatchers beleid als oorzaak werd aangewezen voor de rellen in de binnensteden.

Van alle maatregelen heeft de 'onderbezettingsboete' de meeste onrust veroorzaakt. Bij de slaapkamerbelasting, zoals de heffing in de volksmond heet, worden huurders van sociale huurwoningen gekort op de huurtoeslag als ze een slaapkamer over hebben. Het gaat om een heffing van veertien procent als een huishouden één kamer extra heeft en 25 procent bij twee. De regels gelden niet voor bejaarden of mensen die de ruimte echt nodig hebben, zoals gezinnen met zwaargehandicapte kinderen. Het moet de belastingbetaler geld besparen en voor extra woonruimte zorgen, omdat mensen met te veel kamers naar kleinere woningen zullen verhuizen. De overheid vindt dat minderjarige broers en zussen een slaapkamer kunnen delen.

Naast de kerken zijn ook de vakbonden en hun politieke vleugel, de Labour Partij, tegen de slaapkamerbelasting. Volgens het Labour-kamerlid Frank Field is het een vorm van sociale maakbaarheid waar Joseph Stalin trots op zou zijn geweest. Critici vinden het vooral onterecht dat de armeren worden aangepakt terwijl bewoners van villa's en bezitters van tweede huizen telkens weer worden ontzien door de Conservatieve Partij. De denktank Institute of Fiscal Studies heeft berekend dat de armste tien procent van de Britse bevolking jaarlijks gemiddeld 127 pond zal verliezen dankzij de hervormingen. De rijkste tien procent is 1.265 pond beter af.

De Conservatieven lopen het risico om net als vroeger te worden afgeschilderd als 'the nasty party'. Partijvoorzitter Grant Shapps verklaarde in een interview dat zijn zoontjes een slaapkamer delen. Het publiciteitsoffensief ging de verkeerde kant op toen hij moest erkennen dat hij een van de slaapkamers in zijn vijfkamerwoning benut als studeerruimte.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden