Column

Slaagt AkzoNobel er wel in Amerikaanse aasgier te weerstaan?

Klaus Kleinfeld, de Duitse baas van het van Alcoa afgesplitste Arconic Aluminium, vergeleek hedgefondsmanager Paul Singer in februari met Michael Corleone, de door Al Pacino vertolkte peetvader uit de film van Francis Ford Coppola.

Singer bleek 12 procent van de aandelen van Arconic te hebben opgekocht. Omdat het bedrijf 'schandalig onderpresteerde' moest Kleinfeld maar wijken voor een ander, aldus Singer. 'Klaus, je moet het niet al te persoonlijk nemen, het zijn gewoon zaken', zou Singer hem te kennen hebben gegeven.

Paul Singer, baas van Elliott Management, dat nu ook de kop eist van AkzoNobel-commissaris Anthony Burgmans, speelt echter graag op de persoon als hij een land of een bedrijf geld uit de zak wil kloppen. De koning van de aasgieren maakt geen onderscheid tussen presidenten en captains of industry.

In de jaren negentig kocht hij voor 11 miljoen dollar (10,3 miljoen euro) staatsobligaties op van Peru, dat toen werd geregeerd door president Alberto Fujimori. Omdat het land aan de rand van een bankroet stond kon hij die voor een prikkie krijgen'. Iedereen wilde ervanaf. Vervolgens wist hij in de VS zijn recht op volledige aflossing te halen, waarna hij beslag ging leggen op alle Peruaanse tegoeden in het buitenland. Toen hij zich ook de privéjet van Fujimori tijdens een buitenlandse trip toe-eigende kwam Peru over de brug. Het betaalde hem 58 miljoen dollar.

Nadat Argentinië in 2001 failliet was gegaan herhaalde hij de truc. Hij kocht voor 50 miljoen dollar waardeloos lijkende staatsobligaties op, waarop hij via een Amerikaanse rechter volledige aflossing wist af te dwingen: een bedrag van 2,3 miljard dollar. Toen Argentinië weigerde te betalen liet hij een Argentijns oorlogsschip in een haven in het Afrikaanse Ghana aan de ketting leggen. De Argentijnse president Christina de Kirchner moest zelfs voor haar staatsbezoeken toestellen huren omdat ze bang was dat Singer beslag zou leggen op het presidentiële toestel, Tango 01. Overal speurde Singer naar Argentijnse tegoeden. In België legde hij zelfs beslag op een bankrekening van nog geen 60 duizend euro. Uiteindelijk maakte hij een rendement van 370 procent op zijn investering.

Elliott is nietsontziend: of het nu gaat om landen aan de rand van een bankroet, bedrijven in financiële problemen of door overnames bedreigde bedrijven, hij wil het onderste uit de kan. En dat legt hem geen windeieren. Sinds de oprichting van Elliott Management in 1977 heeft hij jaarlijks gemiddeld een rendement van 15 procent behaald.

De aasgier is hongeriger dan ooit. Behalve AkzoNobel en Arconic belaagt hij grondstoffengigant BHP Billiton, waarin hij voor 1 miljard dollar een belang van 4 procent heeft gekocht. Hij wil de olietak afsplitsen en de opbrengst gebruiken voor inkoop van eigen aandelen.

Als AkzoNobel erin slaagt wat presidenten en topmanagers niet lukte - het weerstaan van de peetvader - is een felicitatie op zijn plaats.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Lees ook

Het is nu openlijk oorlog tussen AkzoNobel en het Amerikaanse PPG. De Amerikaanse belegger Elliott, die wordt geleid door Paul Singer, eist het hoofd van AkzoNobel-topman Antony Burgmans. Waar gaat dit eindigen?

AkzoNobel-topman Ton Büchner staat voor misschien wel de belangrijkste opgave uit zijn loopbaan. Over een week moet hij zijn aandeelhouders ervan overtuigen dat zij het vijandige overnamebod van het Amerikaanse PPG moeten afwijzen. De Volkskrant interviewde hem hierover.

In de overnamestrijd bij AkzoNobel presenteert de top een nieuw perspectief voor de chemiereus. Of dit de Amerikanen op afstand houdt, is de vraag. Een analyse.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden