Sla, slakken en snavels

SLASOEP MET VERSE DOPERWTJES EN MUNT (voor 4 personen)

Vanuit moestuinkringen bereiken me noodsignalen: wéér een veldje jonge koolplanten geruïneerd! Slaoogst totaal verwoest! Wortelloof gereduceerd tot pathetische stompjes! Nee, er sluipt geen door de supermarkten gesubsidieerde moestuinterrorist rond. De slijmerige oorzaak: slakken! Geen decoratieve designhuisjesslakken die het altijd zo leuk doen in glossy tuinbladen, maar vette, bruine en pornografisch ogende naaktslakken.


Waarom heeft mijn moestuin dit jaar dan zo opvallend weinig naaktslakken? Gif strooien doe ik al nooit, ze verdrinken in bier vind ik zonde, het is niet echt een droge, warme, slakkenvijandige zomer geweest en als ik de kippen een naaktslak voorhoud, bekijken ze me als Socrates die de gifbeker krijgt aangereikt: gadver, je denkt toch niet echt dat we dát gaan éten?


Tot voor kort! Want gisteren zag ik nieuwe kip Keetje, ex-binnenhoen, maar sinds ze hier woont een kennelijk ervaren moordenares, met één besliste snavelhouw een naaktslak doorspiesen- en vervolgens nuffig oppeuzelen. Mysterie opgelost.


Geen slakken betekent ongelimiteerde hoeveelheden sla: botersla, eikenbladsla, lollo rosso. Verrukkelijk, maar te veel. Dus gaan de doorgeschoten kroppen in deze zomersoep, heerlijk met knapperig brood.


Haal de bladeren van de sla, was ze en scheur ze in stukjes. Verhit de boter in een braadpan en bak de ui met knoflook circa 3 minuten zachtjes. Roer de bloem erdoor en schep vervolgens de sla erdoor. Voeg daarna al roerend 800 ml bouillon toe. Breng aan de kook en laat ongeveer 5 minuten zachtjes koken tot de sla zacht is.


Kook intussen de erwtjes in de rest van de bouillon in 3-4 minuten zacht. Schep ze uit de pan; bewaar de bouillon.


Pureer de slasoep met een staafmixer: als je een volstrekt gladde soep wilt, kun je hem nog boven een andere pan door een zeef wrijven. Verdun de soep, als je het nodig vindt, met wat doperwtenbouillon.


Klop de eidooier met de room in een kom flink door elkaar. Breng de soep nog even aan de kook, klop een opscheplepel hete soep door het roommengsel, herhaal, haal de pan van het vuur en roer het roommengsel door de soep in de pan. Meng op het laatst de erwtjes, munt en zout en peper naar smaak door de soep.


Ingrediënten:


1 krop (eventueel iets doorgeschoten of verwelkte) sla naar keuze


25 g boter


1 ui, gesnipperd


1 teen knoflook, fijngehakt


1 eetlepel bloem


1 l groente- of kippenbouillon


150 g versgedopte erwtjes


1 ei


150 ml slagroom


handvol gehakte verse munt


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden