Sla met één druk op de knop je favoriete muziek op

Het is omslachtig, maar Rolf Hut kan nu met een drukknop tegelijk werken én muziek opslaan.

null Beeld Joseph Jessen
Beeld Joseph Jessen

Halverwege het schrijven van een wetenschappelijk artikel denk ik opeens: 'Wow, dat is lekkere muziek.' Ik klik naar Spotify, kijk welk nummer er speelt, voeg het toe aan 'mijn muziek', zoek nog even op wat deze band verder heeft gemaakt en opeens ben ik een half uur verder.

Maar zonder muziek werken is ook geen optie. En ik wil goede muziek aan 'mijn muziek' blijven toevoegen, omdat Spotify mij op basis daarvan elke week een persoonlijke 'Dit zal je wel leuk vinden'-lijst geeft. Eigenlijk wil ik een grote knop naast mijn laptop en als ik daar op sla, moet het huidige liedje opgeslagen worden in 'mijn muziek'.


Als knop gebruik ik een oud Nijntje-nachtlichtje dat aangaat als je er op drukt. Een knop die een signaal naar je laptop stuurt, lijkt erg op Ans' 'vergeet niet op te slaan-alarm', dus ik gebruik net als zij een Arduino Leonardo waar ik Nijntje op aansluit. De Arduino stuurt elke keer dat ik op de knop druk een toetsencombinatie naar de computer. Ik kies een combinatie die niet al door een ander programma wordt gebruikt: 'cmnd-alt-F5'.

undefined

null Beeld Joseph Jessen
Beeld Joseph Jessen

Nu moet ik iets verzinnen dat altijd luistert naar het toetsenbord, ongeacht waaraan ik werk. Op Apple-computers heb je daar 'automater' voor, wat Microsoft-office gebruikers als 'macro's' kennen: kleine programma's die je zelf kan programmeren. Automater programma's kun je aan een toetsencombinatie toekennen. Ik begin te pielen in Automater: als er op de knop wordt gedrukt, Spotify openen en dan... hmm... Blijkbaar mag Automater niet op 'Voeg toe aan mijn muziek' klikken. Balen. En een omweg verzinnen....


Eureka! Ik kan via Automater bij Spotify opvragen welk nummer speelt. Die informatie kan ik in Evernote opslaan in een notebook genaamd 'songs'. Tot slot maak ik een IFTTT-recept: 'Elke keer dat ik iets toevoeg aan notebook 'songs', voeg dan de titel toe aan 'mijn muziek' in Spotify'. Want wat Automater niet mag, mag IFTTT wel.


Typische Rolf-oplossing. Via drie programma's (Automater, Evernote, IFTTT) oplossen wat met een muisklik kan. Een soort software-ducttape. Maar het werkt. Ik kan nu, met een druk op de knop een liedje toevoegen aan 'mijn muziek' en direct doorwerken. Of twitteren. Heerlijk.

undefined

Zie rolfhut.nl/slamuziekopknop voor een stap voor stap uitleg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden