Skyfall

SYLVIA WITTEMAN

Hij is heerlijk, de nieuwe Bondfilm Skyfall. Er gaan weer een hoop dure spullen op spectaculaire wijze stuk, de engerd is héél eng, de muziek meeslepend, de plotwendingen zijn absurder dan ooit en alles ziet er schitterend uit. Daniel Craig lijkt bovendien de ideale James Bond: een stille moordmachine met een bruut, uitgestreken smoel, het blanco canvas waar de mannelijke kijker moeiteloos zijn primaire lusten (neuken en schieten) op kan projecteren, en de vrouwelijke kijker ook (neuken met iemand die aan het schieten is).

Toch vraag ik me bezorgd af wat Ian Fleming, de bedenker van James Bond, van deze film gevonden zou hebben. Fleming was een racist, seksist en homohater tot in het diepst van zijn merg. Een vrouw aan het stuur is vragen om moeilijkheden, aldus Fleming, maar anderzijds kun je haar, nadat je haar uit de armen van een griezel hebt gered, gerust zonder plichtplegingen verkrachten, want een echte vrouw vindt dat lekker. Homo's zijn 'decadente schandknapen' met geverfde wimpers, negers zijn 'onbetrouwbaar en kinderlijk', Aziaten zijn 'wreed' en het allerergste is, aldus Fleming, de 'chigro', een kruising tussen een neger en een Aziaat, die 'de kwalijkste eigenschappen van beide rassen in zich verenigt'.

Nee, dan gaat het er in Skyfall anders aan toe. James' baas is een vrouw, maar goed, dat wás al. Inmiddels heeft hij ook als naaste collega een meisje dat even schietgraag, kundig en koelbloedig is als hijzelf. Een zwárt meisje. Zíj initieert bovendien seks met hém en zit daarna niet te kwijnen of pruilen, maar gaat gewoon weer over tot de orde van de dag: heel hard en virtuoos autorijden. Zij redt herhaaldelijk zíjn leven. Tot overmaat van symbolische ontmanning laat Bond zich door haar scheren met een levensgevaarlijk klapscheermes, in een beslist niet ongeile scène die, zo las ik, de verkoop van levensgevaarlijke klapscheermessen wereldwijd de afgelopen weken vervierdubbeld heeft.

Tsja, James. En dan ook nog halverwege de film vaag insinueren dat je eventueel niet vies bent van de herenliefde! Prima natuurlijk, graag zelfs, maar het is allemaal wel héél modern. Als klap op de vuurpijl blijkt niet alleen Bond te lijden aan onverwerkte jeugdtrauma's (bespottelijk), maar ook de schurk Silva. Schurken horen al helemaal geen trauma's te hebben. Ze horen gewoon op nietsontziende wijze de wereldheerschappij te willen veroveren, en verder geen flauwekul.

Waar moet dat heen? In de volgende film staat James Bond waarschijnlijk garnalenrisotto of een dergelijk damesgerecht te koken voor een boomlange 'chigro' die hem vervolgens in bed op niet mis te verstane wijze onderwerpt.

Ik verheug me er nu al op.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden