Skopje beticht rebellen van verwoesting kerk

De Macedonische regering heeft de Albanese UCK-rebellen ervan beschuldigd dinsdag een 13de-eeuwse orthodoxe kerk te hebben verwoest in het dorp Lesok, niet ver van Tetovo....

AFPAP en Reuters

Het kerkgebouw in het dorp Lesok, onderdeel van het St Atanasius-kloostercomplex, is in de vroege ochtend opgeblazen. Daarbij zijn geen gewonden gevallen. Het dorp, in het gebied rond Tetovo, werd vooral bewoond door Macedoniërs, die inmiddels zijn verjaagd door de rebellen.

De Macedonisch-orthodoxe kerk heeft de Albanezen ervan beschuldigd dat zij het hart van de Macedonische beschaving en cultuur hebben willen treffen. 'Deze kerk had een waarde voor de beschaving en voor de gehele wereld', aldus priester Timotej, woordvoerder van de Macedonisch-orthodoxe kerk. 'De Albanezen willen de culturele erfgoederen en de beschaving van het Macedonische volk vernietigen.'

De Macedonische minister Samoilova-Cvetanovska van Cultuur aarzelde niet een vergelijking te maken met de vernietiging van eeuwenoude boeddhabeelden door de Taliban in Afghanistan. Zij zei niet verrast te zijn door de verwoesting van de kerk.

Een westerse diplomaat in Skopje noemt de aanslag verdacht. 'De Macedonische UCK heeft nog niet eerder religieuze gebouwen vernietigd. Als je een manier zoekt om het vredesakkoord om zeep te helpen, dan is dit een hele goede.'

Maandagnacht werd er weer geschoten in de dorpen Vratnica, Popova Sapka, Poroj en Gajre. Ook in de regio Kumanovo openden rebellen het vuur op Macedonische strijdkrachten.

Volgens het Rode Kruis zijn er in Macedonië meer dan 66 duizend mensen voor het geweld op de vlucht. De meesten komen uit de gebieden rond Tetovo, Kumanovo en de omgeving van de hoofdstad Skopje.

In verband met het geweld heeft de Macedonische regering besloten de volkstelling van oktober uit te stellen tot april volgend jaar. De laatste telling had in 1994 plaats. Toen kwam de Albanese minderheid op 23 procent. Leiders van de Albanezen betwisten dat. Volgens hen behoort zeker eenderde van de ruim twee miljoen inwoners tot de Albanese minderheid.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden