SKOALLESTRJITTE

Schoolstraat Heerenveen. Begint bij Herenwal, eindigt bij Stationsplein en Parallelweg. Nummers 1-31. Tweerichtingsverkeer. Openbare lagere school nr 3 (verhuisd, nu kinderopvang en sociaal-culturele activiteiten)....

Op nummer 17 wonen Kerst, Annie, Miranda en Wendy. Op nummer 23 wonen Paul en Janny. Op nummer 27 wonen Jelle, Marijke, Gideon, Thomas en Sophie. Op nummer 18 wonen Willem en Ellis.

Op nummer 21 woont een Internationaal Transport, met een koperen naambordje waarop een DAF-vrachtwagen prijkt.

En op nummer 19 hangt naast de deur een klomp waarop 'Mol' staat.

Negen dopjes van Grolsch-pijpjes liggen keurig gerangschikt op een tafeltje bij nummer 11. Een deur verder komt de straat abrupt tot stilstand bij een gloednieuwe wijk. De afgetrapte straatstenen gaan over in blinkend-rode klinkers, het trottoir is ineens gepoetst.

Ochtend in de Schoolstraat van Heerenveen. Een opvallende straat want in de vorm van een kruis. Er is een begin, bij de Herenwal en een kanaal, de Heeresloot. Er is ook een einde, bij de Parallelweg en een straat met de weidse naam Stationsplein, die op dit punt in niets op een plein lijkt, maar op een smalle straat - net als de Parallelweg - gelegen aan een voetbalveld waarop een Mini staat geparkeerd. Achter het voetbalveld ligt het spoor.

Het dwarskruis loopt naar beide kanten dood. Na nummer 9 in nieuwbouw, na nummer 14 in het Schippershof, een nieuwbouwerf waarvan de balkonnetjes een troosteloos uitzicht bieden op een fabriek waaraan ik op geen enkele manier de productie kan aflezen. Op het parkeerterrein staat een silo in vier kleuren, die evenmin wegwijs maakt. Wel valt tot drie keer toe te lezen: 'Bij afwezigheid melden bij de receptie'. In de diverse ruimtes (kantine? werkplaats? opslag?) is alleen maar sprake van afwezigheid.

Waar zich tot het einde van de jaren tachtig de gemeentelijke openbare lagere school nummer 3 bevond - op nummer 1 - zit nu de Stichting Kinderopvang en Peuterspeelzalen SKEP. Tussen de hoge bomen is nog de vroegere speelplaats te herkennen.

School Ploegh heette ooit in de volksmond die lagere school als eerbetoon aan het toenmalige schoolhoofd wiens zoon Jan nog samen met Abe Lenstra in het eerste elftal van VV Heerenveen speelde. Dat was in de jaren vijftig.

Twintig jaar later kreeg de school een officiële naam: Van Kleffensschool. Eelco Nicolaas Van Kleffens werd in 1894 in Heerenveen geboren, was in de oorlogsjaren 1940-'45 minister van Buitenlandse Zaken en vanaf 1947 ambassadeur in de Verenigde Staten.

De Van Kleffensschool bevindt zich nu aan de Barten in de nieuwbouwwijk Nijehaske.

Bij de werkplaats op 3a staat een dubbeldekker van Acqua Plaza Express geparkeerd, een rode bus met een groen zeepaardje.

Voor het bovenraam van nummer 18 zijn twee narrenmutsen te zien. Het huis ligt op een hoek en is misschien daarom voorzien van een torentje met een puntdak. Daarentegen heeft nummer 29 geen punt-, maar een plat dak.

Laboratorium Medisan hoort thuis op de Herenwal, maar beslaat met zijn zijmuur, zeven zijramen en zijn aanprijzingen (voedingssuplementen, sportvoeding, sportcosmetica, mediacosmetica, aurapathie, fitotherapie, research and development) een heel stuk van de Schoolstraat.

Op een restant hekwerk bij het Schippershof verdringen zich tientallen slakken in alle maten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden