Update

Skivriend bezoekt Friso in ziekenhuis

Prins Friso heeft voor het eerst bezoek gekregen van Florian Moosbrugger, de man met wie hij aan het skiën was toen hij vorige week door een lawine werd bedolven.

ANP/Redactie
Florian Moosbrugger (r.) bezoekt met Prins Constantijn en Prinses Mabel het ziekenhuis waar Friso verblijft. Beeld anp
Florian Moosbrugger (r.) bezoekt met Prins Constantijn en Prinses Mabel het ziekenhuis waar Friso verblijft.Beeld anp

Moosbrugger kwam gisteravond aan in het Landeskrankenhaus in Innsbruck in gezelschap van prinses Mabel en prins Constantijn, de jongere broer van Friso. De bezoekers bleven ongeveer een uur. Ze verlieten om ongeveer 22.15 uur weer het ziekenhuis.

De 42-jarige Moosbrugger is een vriend van de koninklijke familie en chef van Gasthof Post in Lech, waar de Oranjes sinds jaar en dag tijdens hun wintersportvakanties verblijven.

Hij droeg tijdens het ongeluk in tegenstelling tot de prins een airbag en wist boven de sneeuw te blijven en de reddingsdiensten te bellen.

situatie van prins Friso nog onveranderd
De situatie van prins Friso is nog niet veranderd. Hij is nog steeds, zoals de RVD dat noemt, stabiel, maar niet buiten levensgevaar. vandaag kwamen zijn moeder, koningin Beatrix, zijn vrouw prinses Mabel en zijn jongere broer Constantijn op bezoek.

Voor de vijfde achtereenvolgende dag maakte de vorstin de gang naar het ziekenhuis waar haar tweede zoon prins Friso na zijn skiongeval vorige week vrijdag werd opgenomen. Prins Friso (43) was aan het skiën met Moosbrugger (42) toen een lawine hen beiden verraste.

Onderzoek duurt nog weken
Intussen is duidelijk geworden dat het onderzoek naar het ongeluk van prins Friso nog 'verscheidene weken' in beslag zal nemen. Er wordt inmiddels onderzoek gedaan naar begeleider Moosbrugger. Het Openbaar Ministerie (OM) kijkt of sprake is van het toebrengen van lichamelijk letsel door nalatigheid onder gevaarlijke omstandigheden.

Volgens woordvoerder Heinz Rusch was het OM vrijdag na het ongeval een onderzoek begonnen tegen ,,een onbekende'' omdat er nog te veel onduidelijk was. Bijvoorbeeld hoeveel personen bij het ski-incident waren betrokken. Nu dat allemaal helder is, is een naam ingevuld. Het is een logisch gevolg van lopende onderzoek, aldus de zegsman.

Drie mogelijkheden
Als het justitieel onderzoek over een paar weken is afgerond, zijn er volgens Rusch drie mogelijkheden. Er komt een aanklacht, de zaak wordt geseponeerd of er is meer onderzoek noodzakelijk.

Moosbrugger is eigenaar van Gasthof Post in Lech waar de koninklijke familie al decennia verblijft. Hij droeg tijdens het ongeluk in tegenstelling tot de prins een airbag en wist boven de sneeuw te blijven en de reddingsdiensten te bellen.

Vast patroon
Voor het koninklijk bezoek aan het ziekenhuis lijkt zich trouwens een vast patroon te hebben ontwikkeld. Beatrix en Mabel komen per auto van Lech naar Innsbruck, nadat de rest van de familie met de kinderen is gaan skiën.

Dan blijven ze anderhalf uur in het ziekenhuis. 's Avonds, nadat in Lech is gegeten en de kinderen naar bed zijn gebracht, komt Mabel tegen 21.00 uur terug bij het ziekenhuis in het gezelschap van één of meerdere familieleden en dinsdagavond dus ook Friso's skimaat. Dat bezoek duurt precies een uur.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden