Skivakantie Oranjes in teken prins Friso

De koninklijke familie staat dit weekeinde in Lech stil bij het skiongeluk van prins Friso, zondag precies een jaar geleden. De prins ligt sindsdien in coma en wordt verzorgd in een ziekenhuis in Londen. Aanstaande zondag zal er in Lech een mis worden opgedragen aan de prins.

Koningin Beatrix en prinses Mabel. Beeld anp
Koningin Beatrix en prinses Mabel.Beeld anp

Friso raakte op zijn laatste vakantiedag bij het buiten de piste skiën met jeugdvriend en hoteleigenaar Florian Moosbrugger bedolven onder een lawine. Hij droeg anders dan Moosbrugger geen airbag die hem boven de sneeuw had kunnen houden. De prins moest 50 minuten worden gereanimeerd. 'Erg lang. Wellicht zelfs te lang', verklaarde Koller.

'Minimaal bewustzijn'
Eind vorig jaar werd 'minimaal bewustzijn' geconstateerd maar veel kans op verbetering is er niet, zoals de Oostenrijkse dokter Wolfgang Koller van het universiteitsziekenhuis in Innsbruck op een persconferentie een week na het ongeval duidelijk maakte. 'Het is niet zeker of hij ooit weer bij bewustzijn zal komen. Een eventuele revalidatie zal in ieder geval maanden, zo niet jaren in beslag nemen', aldus Koller.

Stilzwijgen
Het afgelopen jaar heeft de familie grotendeels het stilzwijgen bewaard over de toestand van Friso. De Oranjes hanteren de stelling dat er alleen mededelingen worden gedaan wanneer zich een 'significante wijziging' voordoet. Prins Willem-Alexander verwees daar ook naar wanneer hij vragen kreeg over zijn broer. 'Er is geen verandering in zijn toestand', zei hij in juli. 'Ik hoop dat we in de toekomst met een positief bericht kunnen komen', voegde hij eraan toe.

Koningin Beatrix, die al snel na het ongeluk haar werk weer opnam, reist nog altijd met grote regelmaat naar Londen om bij haar zoon en zijn gezin te zijn. In haar dankwoord op Koninginnedag stipte ze de afwezigheid van haar tweede zoon kort aan. 'Het is jammer en verdrietig dat onze familie vandaag niet compleet is.' In haar kersttoespraak was er een indirecte verwijzing. Beatrix zei dat de woorden 'liefde, hoop en geloof' in haar familie 'een bijzonder betekenis hebben gekregen. Het medeleven van velen is ons daarbij tot grote steun.'

Koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander, prinses Maxima, Prins Constantijn, prinses Laurentien en kleinkinderen in Lech. Beeld anp
Koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander, prinses Maxima, Prins Constantijn, prinses Laurentien en kleinkinderen in Lech.Beeld anp

Mabel
Prinses Mabel, die deze dagen met haar dochters Luana en Zaria weer in Lech is, dankte via Twitter voor al het medeleven dat haar 'steun en kracht' gaf. Ze heeft haar werk bij de internationale denktank The Elders beëindigd om volledig voor man en kinderen te zorgen. Bij grote familie-evenementen, zoals de uitreiking van de Prins Claus Prijs en de viering van de 75e verjaardag van haar schoonmoeder was ze wel aanwezig. Ze is blij dat haar privacy wordt gerespecteerd en hoopt deze dagen ook in Lech buiten beeld te blijven. Aan de fotosessie doet ze met haar kinderen niet mee.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden