Skiffeur Lippits toont op valreep alsnog vorm

Skiffeur Dirk Lippits heeft het op de valreep toch nog volbracht. Hij mag deelnemen aan de Olympische Spelen. Bij de Holland Beker liet hij gisteren met de vierde plaats zien over voldoende vorm te beschikken....

Van onze roeimedewerker Anne de Lange

De Brabander werd de afgelopen weken geplaagd door een hardnekkige armblessure. Die overwon hij gisteren op de Bosbaan.

'Tja, wat denk je, ik ben opgelucht', zei de opgeluchte Lippits direct na zijn wedstrijd. 'Ik was tijdens de race niet met de kwalificatie bezig, maar meer met het voorkomen van kramp.'

En dat viel niet mee met de vele toeschouwers aan de kant van de Amsterdamse Bosbaan. 's Ochtends kwam volgens Lippits het vervelende gevoel weer een beetje op.

Lippits besloot daarom een behoudende tactiek te kiezen om te voorkomen dat zijn armblessure weer zou opspelen. Die kwetsuur zorgde ervoor dat hij bij drie eerdere gelegenheden niet het door NOC*NSF gewenste vormbehoud toonde. Recent is hij eraan behandeld, en dat leverde eindelijk succes op.

De skiffeur wilde overigens niet zeggen wat de arts precies heeft gedaan. 'De dokter wil niet dat het openbaar wordt. Kennelijk is hij een beetje bang dat anderen met dezelfde klacht om mijn behandeling gaan zeuren.'

Lippits (28) is nog niet helemaal van zijn klachten verlost, maar hoopt op een snelle verbetering. 'Ik kan nu 50 procent van mijn races goed varen, over een paar weken hoop ik helemaal fit te zijn.' Hij kan zich nu in elk geval in alle rust voorbereiden op de Spelen.

Ook de Belgische winnaar Tim Maeyens blijkt over een aanzienlijk medisch dossier te beschikken. Dat hinderde hem niet om na een bliksemstart fier de leiding te nemen en te houden. Hij finishte voor de Ier Sean Casey en de regerend wereldkampioen Olaf Tufte uit Noorwegen.

Maeyens: 'Ik had in januari last van een bijna-hernia. Eerst zat ik in een ploeg, maar daar moest ik uit vanwege mijn rugkwetsuur. Ik ben daarna gaan skiffen en werd dit jaar al een keer zevende en derde bij de wereldbekers. Mijn gang naar Athene heb ik afgedwongen bij het na-kwalificatietoernooi in Luzern.'

Mocht de wind in Athene meewaaien, dan zou de Vlaamse roeier wel eens voor een verrassing kunnen zorgen. Hij is relatief klein (1.84) en licht (82 kilo), maar slaagde er niettemin in het persoonlijk record van Lippits te evenaren: 6.48.

Maeyens mocht de broze Holland Beker heel even vasthouden (zijn zweet zou anders de 117-jarige beker kunnen aantasten) en kreeg er een foto van in een lijstje mee naar huis.

Dat alles ontging Juri Jaanson. De skiffeur uit Estland, die de meeste fysieke ongemakken van alle finalisten heeft, was na zeshonderd meter al omgeslagen en tuimelde vanuit zijn ranke skiffje in het water.

De 38-jarige Jaanson is doof, heeft een spierziekte en een evenwichtsstoornis. Maar voor Athene kan hij niet worden uitgevlakt. Want in mei van dit jaar versloeg hij in het Poolse Poznan alle skiffeurs van naam.

Een stunt van nationaal kampioen Sjoerd Hamburger (dossier: hypermobiele gewrichten) bleef uit. Hij kwam niet verder dan de vijfde plaats.

De 21-jarige Utrechter mist wedstrijdervaring en smeet gedurende het weekeinde met zijn krachten. Dat leverde hem overigens wel een nieuw persoonlijk record op.

Hij versloeg in de halve finale niemand minder dan tweevoudig wereldkampioen Tufte. Daarin is Lippits nog nimmer geslaagd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden