Skaters dupe van fout in organisatie

Onervaren skaters, die niet wisten hoe te remmen? Opgeroepen van tevoren dat je ervaring moest hebben? Getekend voor eigen risico?...

Nergens is opgeroepen dat onervaren skaters niet mee mochten doen. Volgens Hassink is daar geen controle-instrument voor te bedenken. Nee, natuurlijk niet! Ja, wel bij wedstrijdrijders, die geregistreerd moeten zijn. Maar niet bij 3500 skaters. Dat hoeft ook niet. Het is juist de jeuïgheid van dit spektakel dat iedereen mee kan doen. Hassink ontkent dat de skeelerbond dit parcours afgekeurd zou hebben. Maar volgens mij is het een prachtig parcours met een paar kloteklinkerstukken ertussen, maar dat hoort ook bij de jeiïgheid.

Ik heb - wonder boven wonder niet in de IJ-tunnel gevallen - de rit toch nog met enorm veel kick door het geweldige, gezellige publiek kunnen afmaken. En ach... onervaren skaters, die vallen altijd wel ergens. Maar dat was absoluut niet de oorzaak van wat er in de IJ- tunnel is gebeurd. Het is een fout in de organisatie geweest. Er is een simpele oplossing: het maximale aantal deelnemers iets omlaag en de start vlak voor de IJ-tunnel laten gebeuren, daar met dranghekken een bottleneck maken, en dan de skaters gedoseerd laten vertrekken. Tijdmatten erachter, dan kan iedereen - ook de simpelste fanatiekeling zoals ik - de mogelijkheid krijgen een beetje mooie tijd neer te laten zetten.

En wat stond er ook al weer in de uitgebreide aanwijzingen in de brochure (of op de Internet-site), die iedere deelnemer vooraf heeft gekregen: 'Ga in de IJ-tunnel niet remmen. Daarmee breng je anderen in gevaar!'

Bij de bevestiging van mijn inschrijving stond nergens dat ik voor eigen risico getekend zou hebben. Ik zal in mijn enthousiasme wel over die kleine letterijes heen gelezen hebben.

Ik mag mezelf best een beetje ervaren noemen. Ik zei tegen mijn twee vrienden: dit past in de categorie 'eens maar nooit weer'! Maar als de organisatie van deze zeer harde les geleerd heeft, dan ben ik er volgend jaar weer bij en zal proberen - bij een gedoseerde start - met een rotgang die IJ-tunnel in te rossen, wat ik nu natuurlijk niet gedaan heb. Wat niet eens kon en wat ik niemand opzettelijk heb zien doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden