Skate-ramp

Eerst was er een jaar of dertig gewoon gras, van dat echte gemeentegras, waar 's zomers jonge jongens op hun gras-racemachines doorheen razen en rakelings de bomen missen....

Twee flatgebouwen met acht woonlagen kijken uit op het gras, de bomen, de vogels, de vijver en de aan de zijkant langsrazende auto's, waarvan slechts weinigen zich aan de limiet van 50 kilometer per uur houden. Dat verkeer (geen doorgaande weg overigens) geeft 72 decibel piekbelasting, aldus de Milieudienst Zuid-Holland-Zuid. Misschien wordt het ooit nog eens 30 kilometer per uur, maar erg waarschijnlijk is dat niet. Een corrigerende politie is in ons dorp de grote afwezige.

Weliswaar rijdt de wijkgebonden politieagent weleens langs, maar ik heb nog nooit mogen beleven dat hij ook maar één keer uitstapte, laat staan wegpiraten verbaliseerde.

Toen wilden enkele jeugdigen een halfpipe skatebaan en zij gaven ook meteen de plaats aan. Op het gras, een meter of tien van de rijbaan af en vlak naast de flatgebouwen, waar al het geluid als een echoput doorheen golft.

Ja hoor, inspraakronde. Niet doen, zeiden de bejaarde bewoners van Hooch 1; je gaat zo'n ding toch niet bij oude mensen voor de deur zetten? Dat wordt gegarandeerd een hangplek, met al het gedrag dat erbij schijnt te horen.

Het ding werd toch geplaatst. Heel de gemeenteraad was er voor natuurlijk, want die kinderen moeten hun speelplaats hebben. En daarmee begon de overlast: geschreeuw en gekrijs, rotzooi bij de skatebaan, nieuwe prullenbak wel in brand steken en niet gebruiken. U kent dat wel.

Een lijst met tientallen handtekeningen van overwegend oudere flatbewoners naar de wethouder vanwege ondraaglijke overlast. Mensen in de flat gingen vluchtgedrag vertonen, vertrouwen in het gemeentebestuur opgezegd, gemeenteraadsleden benaderd, de gemeente werd wakker.

Skatebak volgestort met zand, maar na een paar dagen ging het ding bol staan. Zand er weer uit, bak opgevuld met isolatieplaten, met als resultaat dat het geluid van de springende skaters nu iets doffer klinkt.

Metingen van de Milieudienst geven een geluidsoverlast aan van 50 decibel. De voorzitter van de jeugdgemeenteraad zegt dat wij niet moeten zeuren. Dat boegeroep is nergens voor nodig: het verkeer geeft immers 72 decibel overlast.

Dat er verschil bestaat tussen de ene soort herrie en de andere, weet hij kennelijk niet. Dat bejaarde mensen graag rustig willen wonen, ach, dat interesseert het gemeentebestuur niet, en de jeugdgemeenteraad nog minder.

Het probleem lost zich vanzelf op. Over een jaar of tien zijn al die klagers dood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden