Column

Sjuuls kletskoppen smaken niet meer

Sjuul Paradijs adviseerde 50Plus'er Henk Krol.

Sjuul Paradijs, oud-hoofdredacteur van De Telegraaf.Beeld anp

'opstaan voor oudjes en gereguleerde wietteelt: zo wil 50Plus wraak nemen'. RTL Nieuws viel genadeloos in de oorlogstaal van Henk Krol, die maandag zijn verkiezingsprogramma presenteerde.

Als 50Plus dit keer niet in een kabinet terechtkomt, dan hebben ouderen alle reden om 'hun toekomst met angst en beven tegemoet te zien', zo dreigde kolonel Krol in een persbericht.

Ronkende teksten die je misschien kent van De Telegraaf, meldde RTL. Dat kon kloppen: oud-hoofdredacteur Sjuul Paradijs had 50Plus geadviseerd.

Inderdaad: in het 'Verkiezingsprogramma 50Plus 2017-2021' staat Paradijs vermeld. Even opvallend zijn de namen van andere 'externe adviseurs': voormalig PvdA-minister en Telegraaf-columnist Willem Vermeend en oud-politiewoordvoerder Klaas Wilting.

Martin Gaus ontbrak.

Sjuul Paradijs, u kent hem van zijn pronte optredens bij de publieke omroep die hij zo verfoeide; met name bij de extreem-linkse grote graaiers (óns belastinggeld!) Pauw en Witteman maakte hij furore.

In de keuken van het dagbladwezen was bakkerszoon Sjuul de maître van de chocoladeletter. De boodschappen verpakte hij in krantenpapier met giftige drukinkt. De zelfbenoemde spreekbuis van de 'hardwerkonde burger' doordesemde zijn baksels met angst en beven, flauwtjes gekruid met woordspelinkjes. 'Top NS spoor bijster'. 'Jobstijding voor Cohen'. Beroering in de achterban van de VVD, wegens een 'te links' regeerakkoord: '"Marx" Rutte onder vuur'.

Het was onrustig slapen in wakker Nederland: er klonk permanent de alarmfase. 'Werkend Nederland wanhoopt'. Zomer 2014: 'DEN HAAG RADELOOS'. De stad stond 'in brand', burgervader Van Aartsen 'nog steeds op vakantie'.

Het had wel wat. Totdat de klant de broodjes van bakkerij Paradijs niet meer bliefde. Sjuul moest het veld ruimen en ging adviezen bakken.

Uit pure nostalgie bekeek ik het 50Plusprogramma. Gelukkig: de fijnproever herkent onmiskenbaar de hand van Paradijs. Niet in de koekjes, maar in de verpakking. Meteen al op de voorpagina. Het paarse logo '50Plus', direct daaronder: 'Punten'

Ghe ghe ghe.

Omdat in de hitte van de oven de chocoladeletters smolten, voegde de meesterbakker een goedkope versteviger toe: het uitroepteken. Jammer: Sjuuls kletskoppen smaken niet meer als vroeger.

Kop: 'Omdat ouderen het niet meer pikken!' Daaronder, in kapitalen: '50PLUS DUS!' Pagina 2: 'De enige partij die echt voor de ouderen opkomt!'

Het uitroepteken is de machete van de frontsoldaat. Daar moet je altijd mee uitkijken. 'Waarom u 15 maart 50PLUS moet stemmen!'

Nog was de dreiging onvoldoende, in de war room bracht Paradijs zwaarder geschut in stelling:

WE PAKKEN ZE TERUG!

50PLUS IS NOODZAKELIJK!

Kapitaal, onderstreept én uitroepteken: de drietrapsraket is het wapen van de machteloosheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden