Sjokkend en mokkend naar de eindstreep

Hardlopen is leuk, wil Team Distance Runners een 800-tal scholieren laten geloven. Ze speuren naar talent tussen mokkende pubers. De beste acht doen mee aan de NK junioren....

'Lekker!'

'Lekker joh!!!'

Opgewonden draaien de twee pubers om elkaar heen. Ze hebben na een vliegende start zo hard ze konden dertig meter gesprint over de atletiekbaan van het Noord-Hollandse Castricum. Tot hun verbazing heeft de elektronische tijdmeting uitgewezen dat zij tot de snelsten behoren.

Iets meer dan drieënhalve seconde hadden ze nodig om de afstand af te leggen. In de kantine krijgen ze later te horen dat een sprinter van wereldniveau het stuk nog een tel sneller zou afleggen.

De jongens zijn blij. Zij azen op de hoofdprijs van deze sportdag, die door het Jac. P. Thijsse College verplicht is gesteld voor alle achthonderd leerlingen uit de derde en de vierde klas.

De beste veertig pubers krijgen gratis atletiektraining. Van die groep zullen de sterkste acht worden klaargestoomd voor deelname aan de NK junioren, in juli.

Het project is een idee van het Team Distance Runners, een stichting die zich ten doel stelt lopers op te leiden. De Noord-Hollanders hebben de wedstrijd bedacht in de hoop scholieren te interesseren voor atletiek.

Dat is hard nodig, meent woordvoerder Harold Siekmann. De aanwas van jong talent stokt. Bij NK's is het tegenwoordig al moeilijk series te vullen.

Met de hardloopdag in Castricum, officieel het Running Talents Project genoemd, hoopt de stichting de jongeren te laten zien dat rennen leuk kan zijn. Het is de bedoeling dat ook andere scholen in Noord-Holland in de toekomst zullen meedoen aan de talentenj acht.

De pubers slikken de boodschap van de stichting niet voor zoete koek. Hardlopen kan onmogelijk leuk zijn, lijken de meeste 15-en 16-jarigen te denken als ze 's ochtends kou en regen verplicht trotseren.

Sommigen kunnen maar moeilijk afscheid nemen van hun sigaret, anderen nemen niet eens de moeite een trainingspak of fatsoenlijke sportschoenen aan te trekken.

Veel pubers ondergaan lijdzaam de drie onderdelen die het Team Distance Runners heeft bedacht. Behalve de 30 meter sprint, die nog het meeste enthousiasme teweeg brengt, worden ze geacht de 300 meter en de 1500 meter af te leggen. Vooral de laatste afstand wordt door de meerderheid sjokkend en mokkend volbracht.

Toch raakt ook een flink aantal tieners geïnspireerd door de competitie. Na afloop staan ze te dringen rond de tijdwaarnemers. Ze vergeleken tijden, vieren overwinningen op vrienden of vijanden en vragen soms zelfs of ze nog een keer mogen lopen, omdat ze denken beter te kunnen.

Er zijn ook verrassend sterk presterende scholieren. De meeste zijn fanatieke sporters. Ze voetballen, hockeyen of doen aan tennis. 'Wie uitblinkt, zit al op sport', zegt de gymleraar van het Jac P. Thijsse College. 'Het is net als met pianospelen. Wie niet oefent kan het niet.'

Met zijn tijd van 4.54 op de 1500 meter behoort Bart Wamelink tot de betere lopers. Hij heeft het ideale, ranke lichaam van een loper. Leden van het Team Distance Runners vermoeden dat hij op de NK voor junioren zou kunnen uitkomen. Als hij tien weken serieus traint, zou een tijd van rond de 4.15 mogelijk moeten zijn.

Wamelink heeft er oren naar. Tot nu toe heeft hij alleen gevoetbald, maar hij had de stille hoop als loper ontdekt te worden. Hij is zelfs in training gegaan voor deze dag, al ging stoppen met roken hem te ver.

'Omdat ik de laatste tijd rook, zei iedereen dat ik het niet zou halen. Het is toch gelukt. Als ik moet stoppen om de NK te halen, doe ik dat. Dat is duidelijk.'

Ook Britt van Diepen kan de talentspotters bekoren. Zij is het snelste meisje op de 1500 meter, in 5.30. Maar de 15-jarige reageert terughoudend. Ze doet al aan waterpolo en zwemmen. Daarnaast tijd vinden om hard te lopen, lijkt haar moeilijk .

Bovendien vreest ze dat rennen haar figuur niet ten goede zal komen. 'Hardlopen, daar toch van die gespierde van?' krijg je benen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden