Sjoerd Huisman: leren niet mijn ding

Marathon- schaatser Sjoerd Huisman (22) was 16 toen hij slaagde voor de mavo. Daarna begon hij met havo, maar ja, dat schaatsen, hè... Leren was niet zijn ding.

‘Het is dat het moest, maar ik leerde niet met plezier. Toch had ik een leuke tijd. Met mijn klasgenoten beleefde ik elke dag wel iets lolligs. We haalden de vreemdste dingen uit. Sommige leraren konden daarom lachen, anderen niet. Nu spreek ik de jongens uit die tijd veel minder. Ze studeren in Amsterdam, Utrecht, Groningen...

Dit interview is onderdeel van Vk.nl/Examens. Dé hang-out voor eindexamenkandidaten.

In de aanloop naar de examens zullen om de dag nieuwe interviews met bn'ers over hun examens worden geplaatst. Stay tuned!

]]>Halleluja
Ik ben met gemak geslaagd. Zonder veel te leren haalde ik toch voldoendes. Ik ging havo doen, maar had een hekel aan al die verslagen. Kwam er ook nog zo’n profielwerkstuk bij¿ halleluja! Het vierde jaar haalde ik nog, maar halverwege de vijfde klas ben ik gestopt. Het was niet meer te combineren met het schaatsen. School wilde daaraan ook niet echt meewerken.

Ik ben me puur op schaatsen en skeeleren gaan toeleggen. Sporten waarmee ik op mijn twaalfde begonnen was, daarvoor voetbalde ik. Het nadeel daarvan vond ik dat je afhankelijk bent van tien anderen. Ik liep me altijd uit de naad, maar als een paar anderen er met de pet naar gooien, win je geen wedstrijden. Ik was een klassieke linksbuiten. Ging altijd door tot de achterlijn. Als ik zelf niet scoorde, gaf ik de bal wel voor.

Volle kast
Ander nadeel is dat je maar één echte prijs in het seizoen kunt winnen, het kampioenschap. Mijn broer en zus kwamen elke week thuis met bekers of medailles van schaatsen of skeeleren. Toen dacht ik: als ik nu niet iets anders ga doen, kom ik nooit aan een volle kast. Op een gegeven moment gingen voetbal en schaatsen niet meer samen. Had ik zaterdagochtend schaatstraining, kon ik nog net de tweede helft meespelen. Daarom stopte ik.

Inmiddels kun je op mijn kamer niet meer om de prijzen heen. Het geeft zelfvertrouwen als ik zie wat ik allemaal gewonnen heb. Natuurlijk zou ik graag nog een keer de Elfstedentocht winnen. Het lijkt me ook mooi om wereldkampioen skeeleren te worden. Lekker wedstrijden in de regenboogtrui rijden! Ik geniet als mensen kunnen zien dat ik gewonnen heb. Dat ik na mijn zege op het NK natuurijs een rood-wit-blauwe trui aan mocht vond ik geniaal.’

Sjoerd Huisman won 8 januari het Nederlands kampioenschap op natuurijs. Hij woont bij zijn ouders in Andijk.

Sjoerd Huisman na het winnen van het Nederlands Kampioenschap Marathon schaatsen op natuurijs op de Oostvaardersplassen in Lelystad. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden