'Sjoemelsoftware ook in Volkswagens in Europa'

Volkswagen heeft software om Amerikaanse emissietests om de tuin te leiden ook gebruikt om tests in Europa te manipuleren, meldt de Süddeutsche Zeitung op basis van bronnen binnen het autoconcern. Dit betekent dat de omvang van het schandaal mogelijk nog vele malen groter is dan tot nu werd aangenomen. VW heeft het overgrote merendeel van zijn diesels in Europa verkocht.

Een activiste van Greenpeace protesteert tegen Volkswagen. Beeld ap
Een activiste van Greenpeace protesteert tegen Volkswagen.Beeld ap

De omstreden software brengt de uitstoot van schadelijke stikstofoxiden tijdelijk terug, zodra wordt gedetecteerd dat een auto aan een emissietest wordt onderworpen. De auto haalt daardoor de norm, maar zodra op de openbare weg wordt gereden, wordt het programma uitgeschakeld en neemt de uitstoot sterk toe. De motor presteert zonder de software beter, loopt zuiniger en de kans op motorschade neemt af. De keerzijde is een veel hogere uitstoot van schadelijke stoffen.

Het bestaan van de sjoemelsoftware werd vorige maand door de Amerikaanse milieutoezichthouder EPA bekendgemaakt en de onthulling luidde de diepste crisis in het bestaan van VW in. Als gevolg van het schandaal verloor het concern eenderde van zijn beurswaarde, stapte topman Winterkorn op en hangt het concern miljardenboetes en enorme schadeclaims boven het hoofd.

Hoe het gesjoemel met diesels bij Volkswagen aan het licht kwam

Volkswagen maakte excuses voor het dieselschandaal. Het autoconcern wilde de grootste worden in de VS en dacht ongestraft de strenge emissienormen te kunnen omzeilen. Lees hier de reconstructie.

En: Niet alleen diesels van Volkswagen zijn veel vervuilender dan gedacht, ook de nieuwste personenauto's van veel andere merken overschrijden de strengste Europese norm voor vervuiling fors. Auto's als de Opel Zafira, BMW X3 en Audi A8 stoten in het dagelijks gebruik 10 tot 21 keer meer stikstofoxiden uit dan volgens de limiet is toegestaan.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Europese schadeclaims

In de Verenigde Staten gaat het om een relatief beperkt aantal auto's, ongeveer een half miljoen. Al langer was bekend dat in totaal elf miljoen auto's zijn uitgerust met de verboden software, maar onduidelijk was of die ook gebruikt werd, omdat de normen in Europa minder streng zijn en toepassing ervan mogelijk niet nodig was. Volgens de Süddeutsche is dat wel gebeurd en dat zou tot een stroom aan Europese schadeclaims leiden. Volkswagen heeft nog niet gereageerd op het bericht in de Duitse krant.

Ministerie wist al jaren van geknoei met dieseluitstoot

Hoewel al jarenlang blijkt dat ook in Nederland op grote schaal wordt gemanipuleerd met de uitstoot van dieselauto's, zegt het ministerie van Infrastructuur en Milieu niet te weten welke fabrikanten hier sjoemelen. In rapporten die het ministerie heeft laten opstellen over de vervuiling door personenauto's, ontbreekt informatie over merken en modellen, stelt het ministerie.

Michael Horn, CEO Volkswagen Amerika. Beeld ap
Michael Horn, CEO Volkswagen Amerika.Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden