Sjerp

AAF BRANDT CORSTIUS

Time flies when you're having fun: Máxima is al weer tien jaar de prinses van Nederland. Of, zoals ze dat in de Privé-specials over dit soort heerlijke onderwerpen verwoorden: '10 jaar parel aan de kroon'.

En dat is wel waar. De andere aangetrouwde steentjes aan de kroon, Mabel en Laurentien, zijn toch meer het type groeidiamant. Máxima is de parel.

Dus die special gekocht, om te genieten van de foto's en om de Máxima-quiz te maken, waaruit ik leerde dat Willem-Alexander zijn drie dochters wel eens gekscherend 'Triple A' noemt. Dat vond ik nou echte, authentieke corpsballenhumor. Dus die vraag had ik goed.

De rest van de middag ging op aan het bestuderen van klassiekers uit de Máximafotobibliotheek, zoals De Traan en Crazy Sexy Máxima - zo noem ik haar altijd in mijn hoofd als ik foto's uit haar Argentijnse vrijgezellentijd zie. En een fijne klassieker die ik alweer vergeten was: de foto van Willem-Alexander als hippe papa, met blauwe lamswollen spencer, rode zijden stropdas en BabyBjorn.

Privé had uitgepakt met foto's van alle tien Máxima-Prinsjesdagoutfits, en wie daar langdurig naar tuurt, ziet ineens: Máxima heeft een hekel aan haar sjerp. Het is zo'n Miss Holland-sjerp, geel met blauw gestreept. Een lelijk ding dat nergens bij past en bovendien onzinnig en ceremonieel is. Máxima verstopt hem bijna altijd: onder haar jasje, achter een voile voorhangsel, onder haar revers. En dat zegt, denk ik, toch iets over haar liefde voor de monarchie. Want de monarchie is natuurlijk eigenlijk hetzelfde als een onzinnige ceremoniële sjerp.

Wie Máxima uit heeft, kan het blad omdraaien en dan is er nog een hele special over Kate. Dan besef je ineens hoe heerlijk het voor Máxima is dat zij geen stijlvolle, te vroeg gestorven schoonmoeder als voorgangster heeft, want daar wordt die arme magere Kate nu tot in lengte der dagen mee vergeleken.

In roddelbladen zijn ze dol op dit soort fotoproducties: allemaal beelden van Kate en Diana waaruit je moet opmaken dat ze precies hetzelfde stijltype zijn omdat ze allebei op enig moment in hun leven toevallig ooit een blauwe jurk aan hadden. Zo had Privé wel meer saillante overeenkomsten gevonden: Di in een matrozenmantelpak, Kate in een matrozenmantelpak. Di in een simpele jeans, Kate in een simpele jeans. Di met een kaal kankerpatiëntje, Kate met een kaal kankerpatiëntje. Conclusie van Privé: 'Nog vaak zal ze vergeleken worden met Diana, maar de eerste toets heeft ze glansrijk doorstaan.' Kate kan opgelucht ademhalen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden