Sjalottentaart

Nanda Troost


Ingrediënten


Voor 3 personen
Scheutje melk
1 eetlepel bloem
2 eieren
1 theelepel karwijzaad
Klont boter
5 vellen bladerdeeg
300 gram sjalotten
Peper en zout
150 gram (blauwe) kaas, bijvoorbeeld blue stilton


Het is soms nog flink dooreten om de biologische groentetas van Odin leeg te krijgen. Het afgelopen weekeinde draaide de Volkskok overuren om de groenten weg te werken in een groentesoep, waarvan twee ruime porties meteen werden ingevroren. De rest - de eerste portie dus eigenlijk - ging zaterdag schoon op, want het thuisfront hunkerde naar weer eens zelfgemaakte groentesoep.

Nou, die vulde uitstekend. De groenten die op zijn: witte kool, taugé, paprika, wortel, ui. Met één `smokkelgroente': een nog vers gekochte stengel prei. Verder de nodige bouillonblokken en een pond rundergehakt die altijd in plukjes in de soep verdwijnt.

Onvoorzien een weekje uithuizig zijn is dus wel een nadeel van een wekelijkse tas. Hoe doen de 15 duizend Nederlanders die wekelijks een groentetas (al dan niet met fruit) ophalen en voorzien dat ze een weekje weinig thuis zijn? Die zetten de tas dan een weekje stop. Dat kan dus, als je alles van tevoren weet.

Dankzij de bio-tas heeft de Volkskok thuis inmiddels een succesnummer: de sjalottentaart. Niet in de laatste plaats dankzij de bijdrage van een smulvriendinnetje dat na haar verjaarsfeest blue stilton over had en ruimhartig uitdeelde. De blauwe kaas geeft een lekker pittige smaak. Wie daar niet van houdt kan natuurlijk elke willekeurige kaassoort kiezen.

Sjalottentaart van Odin, voor 3 personen. Lekker als lunch- of hoofdgerecht met salade.
Laat de plakjes bladerdeeg op het aanrecht ontdooien. Verwarm de oven voor op 200 graden.Maak de sjalotten schoon en snijd ze in kwarten. Smelt een klont boter in een ruime koekenpan.
Smoor de sjalotten met de karwijzaad een minuut of 5 op laag vuur.Beboter een taartvorm met een doorsnede van ongeveer 25 centimeter.
Bekleed de taartvorm met de bladerdeegplakken. Een kwestie van de plakken hier en daar afsnijden en de randjes goed op elkaar duwen. Wie heel precies werkt rolt de bladerdeeg op een schoon en met bloem bestoven aanrecht uit tot een mooie deegplak.
Klop de eieren los in een ruime kom. Klop er de bloem, de peper en zout en de melk goed door. De bloem mag geen klontjes meer vormen. Meng de verbrokkelde kaas, de kruiden en de gebakken sjalotten erdoor.
Giet het mengsel voorzichtig in de taartvorm. Bak de taart in een minuut of 20 gaar.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden