Sjaak B. na onthulling Astrid Holleeder aangehouden voor verdenking betrokkenheid bij moord op Cor van Hout

De Amsterdamse recherche heeft vrijdagavond de veroordeelde crimineel Sjaak B. opgepakt, naar aanleiding van de verklaring van Astrid Holleeder dat B. en Jesse R. op de motor zaten waarmee Cor van Hout in 2003 is geliquideerd.

Wil Thijssen
Sjaak B. in de rechtbank tijdens het eerdere Passage-proces in de Bunker in Amsterdam. Beeld anp
Sjaak B. in de rechtbank tijdens het eerdere Passage-proces in de Bunker in Amsterdam.Beeld anp

Sjaak B. was een van de verdachten van moord tijdens het liquidatieproces Passage. Hij werd daarin vrijgesproken van betrokkenheid bij liquidaties en kreeg 5,5 jaar cel voor wapenhandel en deelname aan een criminele organisatie, en was inmiddels alweer vrij. Huurmoordenaar Jesse R. kreeg in Passage levenslang.

Nu zit ook Sjaak B. alsnog vast. Zijn advocaat Marnix van der Werf stelt dat B. 'expliciet ontkent'. 'De uitspraak van Astrid is van horen zeggen', stelt Van der Werf. 'Die roddels gaan al langer, maar meer dan roddels zijn het niet.'

Astrid Holleeder meldde de beschuldiging aan het adres van Sjaak B. en Jesse R. vrijdag voorafgaand aan haar verhoor, omdat ze het tijdens haar ondervraging door de rechtbank, afgelopen maandag, nog niet durfde te melden. 'Ik word pas sinds 18 februari beveiligd', stelt ze, 'en Sjaak B. loopt nog vrij rond.' Ze wilde niet 'nog meer vijanden'.

Astrid zegt niet te weten wie de schutter, en wie de bestuurder van de motor was. Robert ter Haak, die bij Cor van Hout stond toen die werd geliquideerd en daarbij zelf ook werd doodgeschoten, was volgens Astrid de 'lokker' die B. en R. informeerde waar Cor van Hout zich bevond.

Astrid Holleeder heeft het nieuws van haar zus Sonja, die in 2012 'werd benaderd om langs te gaan bij Ariën K., een goede vriend van Cor'. Deze K. heeft volgens Astrid Holleeder heel gedetailleerd aan haar zus Sonja verteld dat Sjaak B. en Jesse R. de uitvoerders van de moord op Sonja's partner Cor van Hout zijn. B. en R. werkten volgens K. voor Willem Holleeder, maar K. zei niet te weten wie opdracht had gegeven tot de liquidatie. Deze bekentenis van Ariën K. tegen Sonja Holleeder is door Sonja op band opgenomen. Astrid heeft die opname inmiddels bij het Openbaar Ministerie ingeleverd.

Ariën K. heeft deze wetenschap van Gilbert, die volgens Astrid Holleeder 'een soort van halfbroer' is van Jesse R. Jesse R. zou drie dagen 'helemaal doorgesnoven' zijn geweest en spijt hebben gehad dat hij Cor van Hout had vermoord, omdat hij met Van Hout heeft vastgezeten en hem goed kende. Gilbert heeft volgens Astrid Holleeder tegen Ariën K. gezegd: 'Als ik het had geweten, had ik het tegengehouden.'

Sjaak B. zit in voorarrest. Hij werd in januari 2015, precies twaalf jaar na de moord op Cor van Hout, in een restaurant in Panama City van dichtbij door zijn achterhoofd geschoten. Hij overleefde dat ternauwernood. Tijdens zijn verhoren in het Passageproces bleek hoe slecht hij eraan toe is - de man kan zichzelf slechts met grote moeite verstaanbaar maken.

Het proces tegen Willem Holleeder (59) beleefde vrijdag de elfde procesdag. Astrid, de zus van Willem Holleeder, werd verhoord door diens advocaten. En dat ging er hard aan toe. Lees het verslag van onze verslaggevers Wil Thijssen en Elsbeth Stoker hier terug.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden