Situatie op intensive care van VUmc alarmerend

De zorg voor patiënten op de intensive care van het VU Medisch Centrum is ernstig in gevaar. Sleutelfiguren binnen het Amsterdamse academische ziekenhuis luiden de noodklok over een angstcultuur waar tegenspraak niet wordt geduld en niet wordt geluisterd naar adviezen van medisch specialisten. Inmiddels zijn al twee dodelijke incidenten gemeld bij de inspectie.

De intensive care van een ziekenhuis in Duitsland. © AFP

Meerdere VU-specialisten zeggen in gesprek met de Volkskrant de situatie zo alarmerend te vinden, dat ze zouden uitwijken naar een ander ziekenhuis als zijzelf of een familielid op de intensive care van het VUmc zouden belanden.

Vandaag houdt de raad van toezicht een crisisoverleg met het ziekenhuisbestuur. Ook de inspectie kwam onlangs met een vernietigend rapport dat spreekt over structurele problemen en een 'buitengewoon zorgelijke situatie' die de veiligheid van patiënten bedreigt.

Het rommelt in de VU al jarenlang op de intensive care. Hart- en longchirurgen die patiënten na een zware operatie overdragen aan de intensive care stellen dat ze vervolgens volledig worden buitengesloten bij de zorg voor hun eigen patiënten. Hun adviezen worden genegeerd en kritiek wordt gezien als 'conflicterend gedrag'. Volgens meerdere betrokkenen leidt dit tot medische fouten.
'Wij nemen de klachten zeer serieus', zegt een woordvoerster van het VUmc-management. Inmiddels zegt het bestuur al maatregelen te hebben ingezet om de communicatie te verbeteren, maar een groot deel van de medische staf heeft daar geen vertrouwen in.

Doofpot
De zaak kwam aan het rollen door de dood van een longpatiënt in maart van dit jaar. Adviezen van de longspecialisten over zijn behandeling werden door intensivecare-artsen in de wind geslagen, waarna de patiënt overleed. Het ziekenhuis probeerde die zaak in de doofpot te stoppen, waarna een longchirurg zelf maar naar de inspectie stapte. De man is nu op non-actief gesteld.

Sommige specialisten zijn zo ontevreden dat ze liever niks meer te maken willen hebben met de intensive care. Zoals een arts het formuleert: 'Je draagt je patiënten over aan de intensive care en je hoopt maar dat ze er via de voordeur weer uitkomen. Levend dus.'

Lees meer vandaag in de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.