nieuws

Situatie in Israël dreigt na dagen strijd op een burgeroorlog uit te draaien

Verdere escalatie dreigt in het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Al dagenlang worden van weerszijden bombardementen uitgevoerd, waarbij tot nog toe meer dan honderd doden vielen, veelal Palestijnen. Van een Israëlisch grondoffensief blijkt, ondanks eerdere berichtgeving, vooralsnog geen sprake,

De Redactie
Palestijnen wonen de begrafenis bij van 15 mensen die stierven door Israëlische luchtaanvallen.  Beeld EPA
Palestijnen wonen de begrafenis bij van 15 mensen die stierven door Israëlische luchtaanvallen.Beeld EPA

De Israëlische premier Netanyahu zei donderdagavond laat op Facebook dat hij een ‘zware tol’ van Hamas wil eisen. ‘Dat doen we, en blijven we doen met veel kracht. Het laatste woord is nog niet gezegd en deze campagne zal doorgaan zolang dat nodig is’, aldus Netanyahu.

In de nacht van donderdag op vrijdag zijn er opnieuw raketten afgevuurd vanuit de Gazastrook naar Israël. Tegelijkertijd zette de Israëlische luchtmacht zijn bombardementen voort. Honderden Palestijnen moesten hun huizen ontvluchten. Israël bombardeerde volgens premier Netanyahu al 1.000 doelwitten in de Gazastrook.

De aan Hamas gelinkte al-Qassambrigade claimt in de nacht van donderdag op vrijdag een honderdtal raketten te hebben afgevuurd op de Israëlische badplaats Ashkelon, niet ver van Gaza. Daarbij zou een man zwaargewond zijn geraakt. Bij Israëlische luchtaanvallen op Atatra, een plaats in het noorden van de Gazastrook, zouden twee kinderen om het leven zijn gekomen.

Donderdagavond laat ontstond verwarring omdat een woordvoerder van het Israëlische leger bevestigde dat er sprake zou zijn van een Israëlische grondoperatie in de Gazastrook. Dat meldde het leger ook op Twitter. Maar dat bericht is inmiddels herroepen, volgens het Israëlische leger was er sprake van een ‘intern communicatieprobleem.’ In een nieuwe verklaring wordt gesteld dat Israëlische grondtroepen en de luchtmacht weliswaar doelen in de Gazastrook bestoken, maar het gebied niet zijn binnengetrokken.

Raketten uit Libanon

Eerder donderdagavond mengde ook Libanon zich in de oplaaiende burgeroorlog, met drie raketaanvallen. De raketten misten doel; vermoedelijk is de aanval niet het werk van Hezbollah, maar van Palestijnse vluchtelingen.

De Israëlische luchtaanvallen op Gaza gingen woensdag en donderdag de hele dag door. Ook Hamas bleef doorgaan met het afvuren van raketten om het Israëlische afweersysteem IJzeren Koepel op de proef te stellen. Het dodental is inmiddels opgelopen tot 103 doden aan Palestijnse zijde en tot zeven aan de Israëlische kant.

Volgens het Israëlische leger zijn 400 van de naar schatting 1.600 vanuit Gaza afgevuurde projectielen in Gaza zelf neergekomen. Van de rest zou 90 procent zijn onderschept.

In Gaza zijn zeker zeshonderd luchtaanvallen geweest, waarbij woensdagavond een derde flatgebouw instortte in een drukke winkelstraat in Gaza-Stad. Hamas heeft bevestigd dat een van zijn hoogste commandanten, Bassem Issa, en twaalf andere strijders dodelijk zijn getroffen. Ook Islamitische Jihad, de nog extremistischer verzetsbeweging in Gaza, meldt zeven slachtoffers.

Burgeroorlog

De situatie in Israël dreigt na vier dagen strijd te escaleren tot een burgeroorlog. Het Israëlische leger heeft 9.000 reservisten opgeroepen. Met de voorbereiding van een grondoffensief, is de vergelijking met de oorlogen in 2014 en 2008 compleet. Daarnaast zijn in meerdere steden rellen tussen Arabische Israëliërs en Joodse nationalisten.

Vanuit Gaza werden de afgelopen dagen 1.600 raketten afgevuurd richting Israël. 90 procent hiervan is onderschept door raketafweersystemen. Beeld EPA
Vanuit Gaza werden de afgelopen dagen 1.600 raketten afgevuurd richting Israël. 90 procent hiervan is onderschept door raketafweersystemen.Beeld EPA

De Israëlische president Reuven Rivlin riep zijn volk op ‘met deze waanzin te stoppen’. Terwijl raketten het land bedreigen, aldus de president, ‘en gelanceerd worden in de richting van onze burgers en straten, hebben wij het te druk met een nutteloze burgeroorlog onderling’.

In de stad Lod waren donderdag opnieuw rellen, ondanks de noodtoestand en de invoering van een avondklok. Een groep Joodse nationalisten sleurde een Arabische inwoner uit zijn auto en sloeg hem bewusteloos. Een Joodse Israëliër werd neergestoken. Ook in andere steden en op de Westelijke Jordaanoever was het woensdag en donderdag onrustig. De politie heeft 374 mensen aangehouden.

Een Palestijnse man draagt zijn dochter op zijn schouder in de stad Beit Lahia in Gaza. Gebouwen zijn er verwoest door Israëlische luchtaanvallen.  Beeld AFP
Een Palestijnse man draagt zijn dochter op zijn schouder in de stad Beit Lahia in Gaza. Gebouwen zijn er verwoest door Israëlische luchtaanvallen.Beeld AFP

Veiligheidsraad opnieuw bijeen

De internationale gemeenschap oefent grote druk uit op beide partijen om de gewelddadigheden te stoppen, vooralsnog vergeefs. Premier Netanyahu zei woensdag ‘alle kracht die nodig is’ te zullen gebruiken om Israël te beschermen tegen vijanden van buiten en betogers van binnen. Ook Hamasleider Ismail Haniyeh zegt klaar te zijn voor een nieuwe intifada als Israël niet eerst inbindt.

De Amerikaanse president Biden heeft gezegd dat Israël het recht heeft om zich te verdedigen. In een telefoongesprek met de Palestijnse premier Mahmoud Abbas heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, wel opgeroepen tot kalmte. De VS hebben woensdag voor de tweede keer deze week in de VN-Veiligheidsraad een gemeenschappelijke verklaring geblokkeerd die oproept het geweld te stoppen.

De Veiligheidsraad komt zondag opnieuw bijeen om te vergaderen over het conflict. Volgens diplomatieke bronnen staat de bijeenkomst gepland om 14.00 uur. Een eerder geplande spoedzitting op vrijdag ging niet door omdat de VS niets zou voelden voor een openbare spoedzitting, die was aangevraagd door Tunesië, Noorwegen en China.

Vier Europese leden van de raad kwamen deze week alvast met een eigen gezamenlijke verklaring. Noorwegen, Estland, Frankrijk en Ierland noemden het onacceptabel dat ook veel burgerslachtoffers vallen bij de strijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden