Nieuws

Situatie arbeidsmarkt ‘steeds nijpender’, Randstad ziet omzet voor het eerst sinds coronacrisis stijgen

De omzet van uitzendbureau Randstad is voor het eerst gestegen ten opzichte van 2019, voor de coronacrisis. Met vergelijkbaar herstel bij concurrenten van Randstad is het duidelijk dat de arbeidsmarkt weer aantrekt. In sommige branches zijn er alweer personeelstekorten.

Dylan van Bekkum
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De omzetstijging bij Randstad, het grootste uitzendbureau ter wereld, is een nieuw teken dat er economisch voorspoediger tijden zijn aangebroken. Dinsdag presenteerde Randstad de kwartaalcijfers voor het tweede kwartaal. De omzet was 37 procent hoger dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Ook ten opzichte van 2019, voor de coronacrisis, groeit Randstad met 3 procent.

Zeker aan het begin van de coronacrisis vielen veel banen in de uitzendbranche weg, zoals bijbaantjes in de horeca of evenementensector. De omzet van Randstad daalde in 2020 met 12 procent ten opzichte van 2019 en de winst per aandeel kelderde met 50 procent, van 2,24 euro naar 1,62.

Met de nieuwe kwartaalcijfers lijkt Randstad volledig hersteld van de coronacrisis. Waar Randstad vorig jaar in het tweede kwartaal nog een verlies van 57 miljoen euro moest incasseren, schrijft het nu 176 miljoen bij. Bovendien kreeg het uitzendbureau wereldwijd 2.400 nieuwe medewerkers, terwijl er vorige jaar nog duizenden banen werden geschrapt.

Succes in Nederland

Vooral in Nederland gaat het Randstad voor de wind. Ten opzichte van 2019 groeide de omzet met 4 procent. Elders was de omzetgroei matiger. Zo groeide die in de Verenigde Staten maar met 1 procent en daalde de omzet in de belangrijke Franse markt zelfs met 5 procent ten opzichte van 2019. De tegenvallende cijfers in Frankrijk hebben vooral te maken een chiptekort bij de Franse autofabrikanten, waar Randstad normaliter veel uitzendkrachten aan levert.

Concurrenten doen het ook goed

Met de omzetstijging heeft het er alle schijn van dat Randstad de grootste uitzender van de wereld blijft. Concurrent Adecco moet de cijfers voor het tweede kwartaal nog presenteren, maar had in het eerste kwartaal van 2021 een omzet van iets minder dan 5 miljard euro, ruim een half miljard minder dan Randstad in dat kwartaal.

Daarmee groeide het Zwitserse Adecco licht, 2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal in 2020. Daarbij moet wel worden vermeld dat dat een tamelijk rampzalig kwartaal was, met een omzetverlies van 9 procent ten opzichte van pre-coronajaar 2019. De tweedekwartaalomzet in 2019 bedroeg 5,6 miljard euro.

Ook het Amerikaanse Manpower toont herstel. In het tweede kwartaal bedroeg de omzet 4,5 miljard euro, een groei van 41 procent ten opzichte van 2020. Met de omzetstijging loopt Manpower nog maar 70 miljoen euro achter op ­hetzelfde kwartaal in 2019.

Het Nederlandse The Works, voorheen bekend als YoungCapital Group, heeft zich kranig door de ­coronacrisis geslagen. Het leed minder omzetverlies dan concurrenten en behaalde in het eerste kwartaal ook nog eens 33 procent meer omzet dan in 2020. De cijfers voor het tweede kwartaal zijn nog niet bekend, maar het bedrijf liet al weten meer omzetgroei te verwachten. The Works verwacht in heel 2021 voor het eerst meer dan 600 miljoen euro omzet te draaien.

. Beeld .
.Beeld .

In Nederland is er werk zat bij Randstad. Veel bedrijven zien het werk weer toenemen en vangen de toegenomen werkgelegenheid op door middel van uitzendkrachten. Sterker nog, Randstad vreest op bepaalde plekken een tekort aan uitzendkrachten.

‘Nu de markten zich beginnen te herstellen, keren trends van voor de pandemie terug, zoals schaarste aan talent’, zegt topman Jacques van den Broek tegen persbureau ANP. ‘De situatie wordt elke maand nijpender.’ Vooral in de horeca, de zorg en het onderwijs is een tekort aan personeel en aan geschikte uitzendkrachten.

Omdat ook aan het derde kwartaal goed begonnen is, verwacht Randstad dat de omzetgroei in het derde kwartaal zal doorzetten. Het helpt daarbij, schrijft het bedrijf in een toelichting bij de kwartaalcijfers, dat de coronasteunpakketten van het kabinet worden afgebouwd. Daardoor zullen naar verwachting meer mensen op zoek gaan naar werk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden