Sittardia geeft V & L stof tot nadenken

Een gezamenlijk dansje na afloop, zoals vorige week bij de vrouwenfinale tussen Swift Roermond en Volewijckers, zat er zaterdag in het Geleense sportcomplex 'Glanerbrook' niet in....

Van onze handbalmedewerker

Han Busio

GELEEN

Het Ajax - Feyenoord van de handbalsport was ten overstaan van twaalfhonderd toeschouwers dramatisch verlopen. Sittardia won de nationale handbalbeker, kraaide victorie en liet V & L, dat het grootste deel van de tweede helft in handen had, met stof tot nadenken achter zich: 19-16.

Sittardia schuift deelname aan het toernooi om de Europa Cup-II door naar V & L als het zelf kampioen wordt. Gezien de huidige krachtsverhoudingen zou dat wel eens kunnen lukken, maar het had zo veel mooier kunnen zijn voor buurman V & L.

Trainer Pim Rietbroek nam halverwege het seizoen het roer over van Wiel Mayntz en zette nieuwe lijnen uit. De hoeken (Marc Schmetz en Martijn Rietbroek) werden nadrukkelijker ingezet en succes bleef niet uit. Schmetz belandde bij de Nederlandse ploeg en schutter Van Dijk, die voorop had gelopen in de lobby om Rietbroek terug te halen, ging weer doen waar hij voor was ingehuurd: scoren. V & L steeg op de ranglijst, maar kwam in de eindafrekening net een overwinning te kort om een plaats in de nacompetitie in de wacht te slepen.

In zestig minuten deed V & L zaterdag het seizoensverloop nog eens dunnetjes over. De eerste helft ging met slecht spel verloren (6-10), de ommekeer kwam halverwege (tot 16-14) en in de slotfase ging het mis. Het gebrek aan krachtig reservepersoneel openbaarde zich toen Sanders en Van Dijk dringend aan vervanging toe bleken te zijn.

Bij 16-15 voor V & L viel de beslissing. Jacobs onderschepte een bal, maar bij die actie bleek hij met een teenlengte in het verboden cirkelgebied te hebben gestaan. Sittardia kreeg een vrije worp, hield balbezit en Caba scoorde zijn zevende doelpunt (16-17).

Een aanval later forceerde de Roemeen een strafworp. Superverdediger Jacobs, die zelden of nooit naar ontoelaatbare middelen hoeft te grijpen, hanteerde de noodrem en moest, met nog drie minuten te gaan, naar de strafbank. Het dubbeltje was gevallen. Sittardia leidde en V & L moest het verder zonder zijn rustgever stellen. Van Dijk leverde uitsluitend de bal in en bood Sittardia de gelegenheid om achteraf van een makkelijke overwinning te kunnen spreken: 16-18 en 16-19.

De overwinning voor Sittardia was terecht. Het team van trainer Velraeds bevat een portie routine waar elke verdediging van droomt. Schuurs, die zelf niet tot scoren kwam maar wel Jacobs uit de wedstrijd wist te houden, Van Olphen, Caba en keeper Mastenbroek zijn in staat een wedstrijd te beslissen en op geringe afstand volgen de schutters Nusser en Consten.

Sittardia heeft in tegenstelling tot V & L (dat volgend seizoen wel de beschikking krijgt over een sterke Fin) een brede selectie en tactisch weet trainer Velraeds daar goed mee om te gaan. De sportleraar durft het aan om mindere spelers als Maas op cruciale momenten een kans te geven.

De kersverse bekerwinnaar heeft de beste papieren om in de afsluitende confrontaties met Blauw Wit, Aalsmeer en Arnhem ook de competitie voor zich op te eisen.

GELEEN: finale beker, mannen: V & L - Sittardia 16-19 (6-10). Topscorers: V & L: Van Dijk 4. Sittardia: Van Olphen 5. Toeschouwers: 1200. Strafminuten: V. en L. en Sittardia 8.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden