Sittard 'plant' wachttijden omlaag

De chirurgen van het Maaslandziekenhuis in Sittard moeten een jaar van tevoren hun vakantie aanvragen. Stelregel: op vakantie alleen dan als het OK-personeel ook afwezig is en nooit meer dan twee van de zeven chirurgen tegelijk....

Het moet beter kunnen, vonden de Limburgse chirurgen een paar jaar geleden toen ze de wachtlijsten almaar zagen groeien. Ze vergaderden met specialisten van alle afdelingen om vast te stellen waar de grootste vertragingen ontstonden. De organisatie werd drastisch gewijzigd en de wachttijd nam af van 26 naar maximaal zes weken. Minister Borst, die maandag op werkbezoek was, sprak bewonderend van een 'voorbeeldziekenhuis'.

Business Proces Redesign (BPR) heet het systeem officieel en daarbij gaat het om het toepassen van econometrische principes in de gezondheidszorg. Goed plannen is de basis. In Sittard worden chirurgen bij toerbeurt als planner aangesteld. Patiënten die een eenvoudige ingreep moeten ondergaan, overleggen met het opnamebureau en krijgen meteen na het bezoek aan de polikliniek een operatiedatum mee. Dat blijkt een geweldige winst, aldus Hoofwijk. 'Het opnamebureau hoeft niet meer dertig patiënten te bellen om er vijf ingepland tekrijgen.'

Voor ingewikkelde operaties wordt eerst overlegd met de andere specialisten. De planner maakt een week van tevoren een operatieschema. Wordt in andere ziekenhuizen nogal eens een operatiekamer speciaal vrijgehouden voor spoedgevallen, in het Maaslandziekenhuis staan alle operatiekamers dagelijks twee à drie uur niet ingepland. Zo is altijd ruimte voor spoedgevallen maar wordt onnodige leegstand voorkomen.

Als zich een spoedoperatie aandient, wordt één grote operatie een dag doorgeschoven in plaats van meerdere kleine ingrepen. Resultaat: een minder verstoord programma. Hoofwijk: 'Dat scheelt ons ook vijf keer een halfuur uitleg aan de patiënt.' Andere opmerkelijke maatregel in het ziekenhuis: na een weekenddienst krijgen specialisten een dag vrij. Alleen al daardoor is de productie volgens het ziekenhuis met 15 procent gestegen.

De chirurgen betaalden hun project uit eigen zak. Dat succesvolle 'amateurisme', zoals Hoofwijk het noemt, kreeg twee jaar geleden een professioneel vervolg op de afdelingen waar knieklachten en diabetische voetproblemen worden behandeld. Die afdelingen deden onder begeleiding van een consultancy-bureau mee aan het proefproject Doorstroomtijden van het ministerie van VWS. Ook daar leidde een betere planning tot een opzienbarende afname van de wachttijden.

Het systeem heeft een nadeel: het succes trekt nieuwe patiënten aan. In Roermond en Maastricht zijn de wachtlijsten lang. Huisartsen uit de regio sturen hun patiënten daarom bij voorkeur naar Sittard. Het Maaslandziekenhuis heeft al met nabijgelegen ziekenhuizen afgesproken een deel van hun operaties over te nemen.

Dat is niet de bedoeling, zei de minister maandag. Zij denkt dat het systeem ook in andere ziekenhuizen geïntroduceerd zou moeten worden. 'Het is een kwestie van mentaliteit. Er zijn mensen in het management voor nodig die de kar willen trekken.'

Het is een kwestie van 'ontschotten', zegt chirurg Hoofwijk. 'Specialisten moeten over de schotten om hun eigen afdeling heen kijken en gezamenlijk naar oplossingen zoeken. Het resultaat is opzienbarend maar je bent er niet met twee avonden vergaderen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden