Site maakt archeologie zichtbaar

Www.reisdoordetijd.nl moet kinderen en andere geïnteresseerden naar archeologische monumenten lokken. De website is een initiatief van Staatsbosbeheer (SBB) en de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB)....

Over één tot twee weken moet de site werken. Op reisdoordetijd.nl staat dan een kaart waar je met een luchtballon overheen kunt vliegen. Na de landing bij een archeologisch monument ontvouwt zich een panoramafoto op het scherm. Daarnaast zijn er teksten, die iets vertellen over de vindplaats en de mensen die er ooit gewoond hebben. 'Er wordt een romantisch en spannend beeld van de geschiedenis gegeven', zegt Jan Kuiper van SBB. Kuiper wil nog beeld en geluid aan www.reisdoordetijd.nl toevoegen. 'De site moet interactiever worden.'

In Nederland heeft SBB, naar eigen zeggen, de meeste archeologische resten onder zijn hoede. Met de site wil SBB de belastingbetaler enthousiast maken voor het archeologisch erfgoed in natuurterreinen. 'Als het niet leeft in de harten van mensen hebben ze er geen stuiver voor over', aldus Kuiper. Door uitleg te geven en bezoekers de geschiedenis te laten 'beleven' hoopt SBB dat er 'warmte en begrip' voor de archeologische monumenten ontstaan.

De ROB streeft hetzelfde doel na. 'Het probleem is natuurlijk dat veel onder de grond zit', zegt Xander Cladder van de ROB. Een monumentaal gebouw valt iedereen op. De resten van een prehistorische grafheuvel of een oud karrenspoor zal niet elke wandelaar in het oog springen. Met extra informatie, zo verwacht Cladder, kunnen de bezoekers van natuurterreinen nog meer van hun bezoek genieten. De site moet daarbij een handje helpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.