Sita eist miljoenen schadevergoeding van Unisource

Sita, het telecommunicatienetwerk van de grote luchtvaartmaatschappijen, eist tientallen miljoenen dollars van zijn voormalige partner Unisource. Volgens Sita heeft Unisource, waarin PTT Telecom een belangrijke rol speelt, zijn contract gebroken door in zee te gaan met het grootste Amerikaanse telecomconcern AT & T....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

December vorig jaar, kort nadat Unisource met AT & T een apart bedrijf had opgericht voor het internationaal zakelijk verkeer, heeft Sita zijn partner de wacht aangezegd. Unisource kreeg drie maanden op de zaak recht te zetten. Volgens Sita verkopen Unisource en AT & T diensten die voor Unisource exclusief aan Sita waren voorbehouden. Omdat er de afgelopen maanden niets is veranderd, eist Sita schadevergoeding.

Unisource houdt echter vol dat de relatie met Sita nog gewoon bestaat, en dat Sita geen exclusieve rechten heeft op het afwikkelen van het internationale verkeer. Volgens het contract tussen beide partijen moet de zaak worden voorgelegd aan onafhankelijke arbiters van de Internationale Kamer van Koophandel.

Nedlloyd was het eerste bedrijf dat het beheer van zijn telecommunicatie heeft uitbesteed aan Unisource. Het consortium van de Zweedse, Zwitserse, Nederlandse en sinds kort ook Spaanse PTT's zou zijn eigen netwerk integreren met dat van Sita, wat noodzakelijk is voor optimale verbindingen van rederij Nedlloyd met zijn honderden kantoren en relaties over de hele wereld.

Nedlloyd stelt nu dat er van die integratie nooit iets terecht gekomen is en eist dat Unisource miljoenen guldens op zijn rekeningen in mindering brengt. Partijen onderhandelen nog over de kwestie. Unisource geeft geen commentaar.

Volgens het gezaghebbende blad Communication Week International is Sita van plan een samenwerkingsverband aan te gaan met de investeringsbank Morgan Stanley. De bank zou honderden miljoenen steken in een nieuwe telecom-operator met Sita.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden