Sison vecht doorgang onderzoek OM aan

UTRECHT (ANP) - De Filipijnse communistenleider José Maria Sison vecht het besluit aan van het Openbaar Ministerie (OM) het onderzoek tegen hem voort te zetten. Sisons advocaat Michiel Pestman zei maandag in Utrecht dat hij naar de raadkamer van de rechtbank in Den Haag stapt.

Het OM verdenkt Sison ervan dat hij medeplichtig is aan twee moordaanslagen op de Filipijnen. Hij zou twee politieke tegenstanders hebben laten vermoorden. De man ontkent zelf met klem dat hij daar iets mee te maken heeft gehad.

De 68-jarige Sison is oprichter van de communistische partij op de Filipijnen (CCP) en haar gewapende tak, het New People's Army (NPA), dat al jaren gewapende strijd voert tegen de Filipijnse regering. Hij woont sinds 1987 in Nederland.

Nieuwe feiten

Volgens een woordvoerder van het OM kan de raadkamer het onderzoek alleen stoppen door Sison buiten vervolging te stellen. Justitie is dan verplicht gevolg aan die uitspraak te geven. Alleen wanneer nieuwe feiten en omstandigheden zich voordoen, mag het OM een nieuw strafrechtelijk onderzoek beginnen.

Justitie gaf eind vorige week aan nog een aantal maanden nodig te hebben om het onderzoek af te ronden. Daarna wordt het besluit genomen of het OM de zaak-Sison voor de rechter brengt.

De rechtbank en het gerechtshof bepaalden eind vorig jaar dat Sison vrij moest komen omdat er te weinig bewijs tegen hem was. De rechter-commissaris sloot in november het gerechtelijk vooronderzoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden