Sisi komt in actie na groepsaanranding Caïro

De Egyptische president Sisi gaat optreden tegen seksuele intimidatie van vrouwen, heeft hij dinsdag beloofd. Hij heeft de minister van Binnenlandse Zaken opdracht gegeven 'alle nodige maatregelen te treffen om krachtig de wet toe te passen' en het seksueel lastig vallen van vrouwen, 'een onaanvaardbare vorm van gedrag', te bestrijden.

AMSTERDAM - De stap van Sisi volgt op de ophef die is ontstaan door een video op YouTube, waarop is te zien hoe een 19-jarige studente op het Tahrirplein in Caïro wordt belaagd, mishandeld en ontkleed door een menigte mannen. De mishandeling had plaats tijdens de festiviteiten wegens de inauguratie zondag van president Abdelfatah al-Sisi.


Het incident is het zoveelste in een reeks groepsaanrandingen op het Tahrirplein en andere plekken in de Egyptische hoofdstad sinds de volksopstand van begin 2011. Vrouwengroepen hebben tussen november 2012 en januari 2014 250 gevallen van 'massale verkrachtingen en aanrandingen' geregistreerd. De afgelopen week kregen zij negen meldingen binnen.


Zeven mannen in de leeftijd van 15 tot 49 jaar zijn volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken gearresteerd. Volgens Noora Flinkman van HarassMap, een organisatie die seksuele intimidatie bestrijdt, waren tot nu nooit daders opgepakt, laat staan berecht.


De mogelijkheid van vervolging is vergroot door een wetswijziging die vrijdag per decreet werd afgekondigd door interim-president Adly Mansour. Het seksueel belagen van vrouwen wordt voor het eerst expliciet als misdrijf omschreven. Er staat een gevangenisstraf op van maximaal vijf jaar.


'De definitie in de wet is nog niet perfect, maar het is een stap vooruit', zegt Flinkman. 'Waar het vooral op aankomt, is de uitvoering. De wet biedt aanknopingspunten voor de samenleving, en in het bijzonder omstanders, om in te grijpen als een vrouw wordt aangevallen. Naast het feit op zich, is dat een van de grote problemen: dat mensen toekijken en niets doen.'


President Sisi riep dinsdag 'alle burgers op hun aandeel te leveren aan het doen terugkeren van de ware geest van ethische en morele waarden in de Egyptische samenleving'. Dat het daar nog altijd aan schort, bleek ook uit reacties op de gebeurtenissen van afgelopen weekeinde. Presentatoren deden de aanvallen af als onbetekenende incidenten die geen afbreuk konden doen aan de feestvreugde over de inauguratie. Toen een verslaggeefster in een liveverslag vanaf het Tahrirplein melding maakte van de groepsaanrandingen, lachte presentatrice Maha Bahnassy dat weg. 'Ach, de mensen zijn gelukkig', zei ze. 'Ze hebben veel plezier.'


Op Twitter lokte de opmerking veel verontwaardiging uit. 'Beste mevrouw Bahnassy, u bent een treffend voorbeeld van wat er mis is met Egypte', schreef ene Arabella. Op Facebook bood de presentatrice naderhand haar verontschuldigingen aan. De opmerking ging niet over de aanranding, zei ze, en was gericht tegen gasten in de studio.


In het twee minuten durende filmpje van zondag is te zien hoe de studente wordt aangevallen door een grote groep mannen. Eerst heeft zij nog enkele kleren aan, daarna is ze geheel naakt; ze bloedt. Tot slot wordt ze door politiemensen in een busje geduwd en weggevoerd.


Bij eerdere festiviteiten en demonstraties op het Tahrirplein zetten HarassMap en andere organisaties groepen vrijwilligers in, de Tahrir Bodyguards, om vrouwen te ontzetten zodra zij in de problemen kwamen. De vrijwilligers, die vaak zelf klappen opliepen, waren niet aanwezig tijdens de inauguratie van Sisi. 'Anders dan voorheen waren leger en politie nu wel in groten getale aanwezig', zegt Flinkman. 'Toch waren ze niet in staat de veiligheid van de vrouwen te garanderen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden