Sisi: Egyptische diensten niet achter dood Italiaanse onderzoeker

De Egyptische president Sisi heeft woensdag ontkend dat de Egyptische diensten betrokken zijn geweest bij de moord op de Italiaanse onderzoeker Giulio Regeni. Volgens Sisi zouden 'slechte mensen' achter de dood van Regeni zitten. Hij gaf echter geen verdere details aan zijn toehoorders in het parlement, waaronder politici, vakbondsleiders en leden van ngo's.

Redactie
null Beeld Italiaanse politie/ANSA
Beeld Italiaanse politie/ANSA

Sisi betuigde zijn medeleven aan de familie van de jonge Italiaanse onderzoeker. Ook drong hij er bij de Italiaanse overheid op aan zijn diplomaten terug te laten keren naar Caïro. Afgelopen weekeinde nam de spanning tussen Italië en Egypte toe, nadat de Italianen hun ambassadeur uit Caïro terughaalden. Aanleiding was de onvrede over de voortgang van het onderzoek naar de dood van Regeni.

Sisi beloofde nog meer transparantie in de afwikkeling van de moordzaak. Ook hekelde hij de vele leugens die in de pers over de affaire zijn verschenen.

Volgens de Egyptische autoriteiten zou een bende achter de moord zitten. Het zou gaan om bendeleden die gekleed in politie-uniformen buitenlanders ontvoeren en beroven. Bij een schotenwisseling heeft de politie vier van hen gedood.

De vier arrestanten zijn de vrouw, de zus, de broer en de schoonbroer van de vermeende bendeleider. In het appartement van de zus troffen agenten spullen aan van de vermoorde Regeni, waaronder een tas, zijn paspoort, portefeuille en een 'donkere substantie die op hasj leek'. Alle vier worden verdacht van het bieden van onderdak aan een crimineel en het verbergen van gestolen goederen.

Diplomatieke rel

Regeni deed in Egypte onderzoek naar de opkomst van onafhankelijke vakbonden na de revolutie in 2011. Hij verdween eind januari spoorloos. In zijn thuisland werd zijn verdwijning hoog opgenomen. Italiaanse media waren in de ban van de vermissing van Regeni en speculeerden erop los. Regeni zou een Italiaanse spion zijn geweest in Egypte, en gezien zijn met Egyptische veiligheidsdiensten.

Gemarteld
Zijn lichaam werd twee weken later in een sloot gevonden en vertoonde sporen van marteling. Bij de autopsie bleek dat Regeni zeven gebroken ribben en een hersenbloeding had. Ook werden er op zijn geslachtsdelen tekenen van elektrocutie aangetroffen.

Critici van het Egyptische regime wezen daarop met een beschuldigende vinger naar de veiligheidsdiensten. De Egyptische regering ontkende iedere betrokkenheid. Giulio zou daarnaast kritische artikelen hebben geschreven over de Egyptische overheid.

Corruptie
De zaak heeft de rol van de Egyptische politie onder de aandacht gebracht. Winkeleigenaren in de buurt van het huis van Regeni zeiden dat de politie niemand heeft ondervraagd sinds de verdwijning en daarna dood van de Italiaan.

Mensenrechtenorganisaties beschuldigen de Egyptische politie van corruptie en het slecht behandelen van Egyptenaren sinds het leger de macht in handen heeft genomen in 2013.

Welk complot schuilt achter Giulio's dood?

Italië is in de ban van de student Giulio Regeni wiens lichaam op 6 februari buiten Caïro werd gevonden, constateerde Volkskrant-correspondente Sarah Venema.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden